- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Патријарх Кирил предложио да се размотри идеја округлог стола Цркава Русије и Украјине зарад мира

© Пресс-служба Патриарха Московского и всея Руси / Уђи у базу фотографијаПатријарх московски и целе Русије Кирил
Патријарх московски и целе Русије Кирил - Sputnik Србија, 1920, 17.05.2023
Пратите нас
Патријарх московски и целе Русије Кирил предложио је да се размотри идеја о округлом столу уз учешће Цркава из Русије и Украјине, а коју је иницирао генерални секретар Светског савета цркава Џери Пилеј, у циљу промовисања мира.

„Патријарх Кирил је истакао да Руска православна црква цени жељу Светског савета цркава да допринесе миру и предложио је да се размотри идеја коју је изнео генерални секретар Савета доктор Џери Пилеј о организацији округлог стола на ком би учествовали представници Цркава из Русије и Украјине“, наводи се у саопштењу на сајту Одељења за спољне црквене везе Московске патријаршије поводом сусрета патријарха са делегацијом Светског савета цркава у Москви.

Истовремено, патријарх је нагласио да је Руска црква изузетно узнемирена због учешћа Цариградске патријаршије у украјинском сукобу.
„Управо њено учешће у развоју међуцрквене кризе у Украјини отежава наше учествовање у комисијама, одборима, којима руководе одређени представници Цариградске патријаршије“, рекао је патријарх Кирил делегацији Савета.

Светски савет цркава говориће истину о ситуацији са УПЦ

Руски патријарх је са делегацијом Савета такође разговарао о прогону који трпи Украјинска православна црква (УПЦ) од украјинских власти и погоршања положаја верника.
Он је нагласио да нарочиту забринутост и бол изазивају директан притисак на канонску УПЦ, укључујући заузимање храмова, физичко насиље против свештеника и парохијана.
Патријарх Кирил је истакао да се РПЦ више пута обраћала међународној заједници, сведочећи о угњетавању православних хришћана у Украјини и притиску на њих.
Генерални секретар Светског савета цркава уверио је руског патријарха да га потпуно подржава и да Савет намерава да говори истину о ситуацији са УПЦ.
Састанак предстојатеља Руске православне цркве са делегацијом Светског црквеног савета одржан је у Даниловом манастиру у Москви.
Светски савет цркава, чије је седиште у Женеви, обухвата око 590 милиона хришћана у 120 земаља, а међу чланицама су, поред Српске православне цркве, и Руска православна црква, Грчка православна црква, Васељенска патријаршија, Црква Енглеске, Методистичка црква и бројне друге деноминације, док Римокатоличка црква има статус посматрача.
Руски патријарх Кирил - Sputnik Србија, 1920, 09.04.2023
РУСИЈА
Руски патријарх: Не желимо да заузмемо друге земље, боримо се против владара таме
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала