- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руска амбасада објаснила ограничења против финских дипломатских представништава

© Flickr / JonathanПанорaма Хелсинкија, Финска
Панорaма Хелсинкија, Финска - Sputnik Србија, 1920, 17.05.2023
Пратите нас
Москва је ограничила банкарске услуге финској амбасади као реципрочну меру, саопштено је Спутњику из руске дипломатске мисије у Хелсинкију.

„Ради се о практичним мерама којима ће се банкарске услуге финских дипломатских представништава у Русији ускладити са ситуацијом у којој се, од прошле јесени, налази руска амбасада у Финској. Остављена нам је могућност да користимо само једну банку 'Нордеа', док је за пренос било каквих средстава на рачун амбасаде потребан дуготрајан процес разматрања дозволе, за шта се наплаћује и фактички превисока провизија од пет хиљада евра независно од износа трансфера“, саопштила је амбасада.

Саговорник агенције је прецизирао да је руска страна више пута упозоравала финско Министарство иностраних послова о реципрочним мерама, уколико се таква пракса настави.

„Сада је на основу принципа реципроцитета, финској амбасади у Москви омогућено да користи услуге ВТБ банке за реализацију текућих активности, што је у складу са нормама Бечке конвенције о дипломатским односима од 1961. године“, закључују у дипломатској мисији.

Поред амбасаде Финске у Москви, у Санкт Петербургу је активан и Генерални конзулат Финске.
Раније данас је Министарство спољних послова Финске саопштило да су банкарски рачуни финских дипломатских представништава у Русији замрзнути.
Претходно је, према саопштењу од 1. априла, канцеларија за наплату дугова финске банке Нордеа блокирала рачуне Руског центра за науку и културу у Хелсинкију. Амбасада Русије у Финској је у контакту са финским властима и ради на могућим начинима подршке раду руског центра у Хелсинкију.
Председничка палата у Хелсинкију - Sputnik Србија, 1920, 19.04.2023
РУСИЈА
Финска повукла одлуку о заплени руске државне имовине у Хелсинкију
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала