- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Додик: Коначно да се сложим са изјавом неког америчког званичника – потпуно спровођење Дејтона

© Sputnik / Лола ЂорђевићПредседник Републике Српске Милорад Додик
Председник Републике Српске Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 18.05.2023
Пратите нас
БиХ може да опстане баш онако како је написано у Дејтонском споразуму и Уставу, а не на начин како то тумаче поједини амбасадори, па био он и амерички, поручио је председник Републике Српске Милорад Додик.
„Коначно се слажем с једним америчким званичником у вези са спровођењем Дејтонског мировног споразума. Баш као што је Дерек Шоле данас рекао да ‘САД желе пуно спровођење Дејтонског мировног споразума’, то желим и ја, као и поштовање Устава БиХ, онако како је написано“, написао је Додик на Твитеру и додао:
„Слажем се и с тим да снагу Америке треба да осете сви који крше Дејтонски споразум и верујем да ће ту снагу да осети прво Мајкл Марфи, који овде испољава личне фрустрације“.
Додик је истакао да се слаже и са Шолеовом констатацијом да је за многе у америчкој администрацији приступ западном Балкану ствар личног јер је, како је навео, јасно да се ради о генерацији службеника који су своју каријеру изградили на разбијању Југославије.
„Што се тиче Шолеове приче о етнонационализму, то није одржива квалификација јер су народи у БиХ уставна категорија и на тој конститутивности народа заснован је Дејтонски мировни споразум“, оценио је Додик.
Подсетимо, специјални саветник Стејт департмента Дерек Шоле и изасланик за Западни Балкан Габријел Ескобар су, током саслушања пред Одбором за спољне послове америчког Сената, указали на висок ниво корупције у Босни и Херцеговини, али и „сецесионистичку и антидемократску“ политику председника Републике Српске Милорада Додика.
Они су, на саслушању „Процена политике САД према Западном Балкану“, додали да ће Вашингтон наставити да уводи санкције онима који раде против интегритета БиХ и који поткопавају Дејтонски споразум.
Специјални саветник у Стејт департменту Дерек Шоле - Sputnik Србија, 1920, 18.05.2023
СРБИЈА
Саслушање у америчком Сенату: Косово нам је савезник, Србију успорава Русија
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала