- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Кад причаш у име ЕУ радиш против себе: Да ли би Орбан замерио Додику због пута у Москву!?

© Sputnik / Лола ЂорђевићОливер Вархељи
Оливер Вархељи - Sputnik Србија, 1920, 18.05.2023
Пратите нас
Изјава ЕУ комесара Оливера Вархељија поводом посете председника Републике Српске Милорада Додика Русији показује сву шизофреност политике коју једна држава мора да води као чланица ЕУ. На томе се види ужасна мањкавост модела једнополарног света.
Једнополарни модел међународних односа не трпи конкуренцију, другачије мишљење, заступање сопствених интереса, већ свет посматра црно-бело и тражи оштро сврставање, објашњава политиколог Александар Павић.
И то се управо види на примеру Мађара Оливера Вархељија, европског комесара за суседску политику и проширење, који је председавајући Политичком форуму на високом нивоу у Сарајеву. Oсврћући се на најављену посету председника Републике Српске Милорада Додика руском председнику Владимиру Путину, Вархељи је изјавио да „они који су савезници ЕУ не путују у Москву“.
Чак је и тренутак за Вархељијеву изјаву чудан – практично у истом тренутку док је Вархељи изговарао ове речи, његови партијски другови, премијер Виктор Орбан и шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто залажу се за тешњу мађарско-кинеску сарадњу и прете да ће блокирати ЕУ помоћ Украјини која прети суверенитету Мађарске.

Када си члан ЕУ и НАТО кад-тад мораш да радиш против себе

Вархељијева изјава проблематична је на више нивоа, на првом месту зато што сама Мађарска, иако је чланица ЕУ и НАТО, одржава најбоље могуће односе са Русијом и чврсто штити своје интересе, каже Павић.
„С друге стране, јасно је да је Републици Српској, ако ништа друго, из економских разлога битно да одржи добре везе са Москвом. И онда долазимо у ситуацију да Вархељи симболизује шизофреност која се увлачи чак и у владајућу гарнитуру у Будимпешти, која је вероватно најсуверенија међу свим владајућим гарнитурама у ЕУ“, објашњава он.
Иако се Мађарска бори за сувереност, као чланица ЕУ и НАТО-а, често мора да се одриче својих интереса, што, према Павићевим речима, показује колико је проблематично бити део евроатлантских структура, зато што, како каже, кад-тад морате да радите против себе.

Вархељијева изјава не одражава политику Фидеса

„Нећу да улазим у то колико је Вархељи принципијелан. Очигледно није, али оно што не можемо да знамо је да ли је за то добио зелено светло од Орбана да би смањио притисак или да не би повећао притисак Брисела и Вашингтона на Будимпешту.“, наглашава Павић.
И Србија је, као и Мађарска, морала да прави компромисе под притисцима, али, суштински гледано, Вархељијева изјава не одражава политику Фидеса, додаје Павић.
„Да ли су они поделили улоге на добре и лоше полицајце да би лакше пливали у овом незгодном политичком амбијенту друга је прича. Али чињеница је да ЕУ и тежња према њој подразумева стално суочавање са уценама и ако нисте с нама, ви сте против нас. То је и амерички приступ, то је приступ Брисела и то ствара дубоке и вештачке поделе у разним друштвима и разним државама“, наводи Павић.
Како Павић каже, јако је добро што председник Републике Српске и владајућа гарнитура РС не обраћају пажњу на те принципе јер сигурно је да Додик неће отказати посету Москви због Вархељијеве изјаве.
Подсећамо, председник Српске Милорад Додик најавио је да ће се 23. маја састати са председником Русије Владимиром Путином у Москви.
„Са председником Путином разговараћу о економским пројектима, али и о важним геополитичким питањима“, рекао је Додик недавно.
Европски комесар за проширење Оливер Вархељи   - Sputnik Србија, 1920, 17.05.2023
РЕГИОН
Вархељи би да диктира ко где сме да путује: Из Сарајева послао поруку о Додиковој посети Русији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала