- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Кисинџер: Америка и Кина су главне претње свету и човечанству

© AP Photo / Andy WongКина активирала ново оружје против Америке...
Кина активирала ново оружје против Америке... - Sputnik Србија, 1920, 18.05.2023
Пратите нас
САД и Кина су главне претње свету и човечанству, јер су се усмериле на међусобан конфликт и морају да признају ту чињеницу, изјавио је бивши амерички државни секретар Хенри Кисинџер у интервјуу листу „Економист“.

„У случају да се лидери САД и Кине састану, надам се, да ће уместо да наводе све жалбе које су им познате, амерички председник ће рећи: „Господине, председниче Кине, две главне претње свету смо сада нас двојица. И то у том смислу што имамо прилику да уништимо човечанство. Мислим да би требало да се договоримо и да покушамо да избегнемо такву ситуацију“, рекао је он.

Према његовим речима, тренутна ситуација односа између две земље је веома опасна и подсећа на стање пре Првог светског рата, када „ниједна страна нема значајних могућности како би направила политичке уступке, а свако нарушавање равнотеже може имати катастрофалне последице“.
Кисинџер сматра да ће услед хипотетичког војног сукоба око Тајвана бити уништено како острво тако и светска економија, која ће изгубити изворе за испоруке микропроцесора.

„Ми се налазимо на путу супротстављања међу великим државама. Још већи повод за бригу је да је свака земља убедила себе да је друга стратешка претња“, уверен је он.

Према Кисинџеровим речима, обе стране би требало да покушају да ублаже тензије око Тајвана опрезнијом реториком и да формирају групе саветника који би разговарали о начинима за смањење тензија у односима и створили терен за редовне састанке кинеских и америчких лидера.
Подвукао је да не зна одговор на питање о томе да ли је тренутно руководство Кине радикалније него претходно и додао да је обавеза САД да провере и наставе да одржавају равнотежу у свету.
Навео је и да је од почетка 1980-их година демократска америчка администрација покушала да реши стратешке несугласице између САД и Кине, мада је у време председника Доналда Трампа признато да постоје међу њима конфротације. Тренутни шеф Беле куће Џозеф Бајден наставља спољну политику Трампа према Кини, али са либералном реториком.
Дипломата сматра да би Бела кућа требало да изгради дијалог са Пекингом, али признаје да овај приступ можда неће успети. Закључио је да у том случају САД морају бити довољно војно јаке да се носе са последицама неуспеха.
Погледајте шта је о америчком приступу војним интервенцијама у својој ауторској емисији „Мој поглед на Русију“ имала да каже Љубинка Милинчић:
Хенри Кисинџер - Sputnik Србија, 1920, 07.05.2023
Специјална операција у Украјини
Кисинџер: Преговори о украјинском сукобу могли би да почну крајем године - уз посредовање Кине
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала