- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Кисинџер: Преговори о украјинском сукобу могли би да почну крајем године - уз посредовање Кине

© Sputnik / Михаил Климентьев / Уђи у базу фотографијаХенри Кисинџер
Хенри Кисинџер - Sputnik Србија, 1920, 07.05.2023
Пратите нас
Преговори о решавању украјинског сукоба, захваљујући посредништву Кине, требало би да почну крајем ове године, изјавио је бивши амерички државни секретар Хенри Кисинџер у интервјуу ТВ Си-Би-Ес.
Према његовим речима, сукоб у Украјини се, вероватно, ближи преломној тачки.
„Сада, када се Кина прикључила преговорима, све ће доћи на своје место. Мислим да ће крајем године бити речи о преговарачком процесу и чак и о реалним преговорима”, истакао је Кисинџер, који крајем месеца пуни 100 година.
На питање да ли би пристао да на молбу америчког лидера оде у Москву на преговоре са руским председником Владимиром Путином, одговорио је да би био склон да пристане на то.
Кисинџер је, такође додао да би отпутовао у Москву у улози помоћника председника Сједињених Америчких Држава за националну безбедност.
Раније је министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров изјавио да Москва никада не одбија да преговара, али да се дијалог о ситуацији у Украјини може одржати само уз узимање у обзир легитимних руских интереса и забринутости.
Кина је 24. фебруара објавила документ од 12 тачака у којем детаљно износи свој став о решавању конфликта у Украјини, а као најважнија ставка наводи се моментални прекид непријатељстава и прелазак на мировне преговоре.
У документу под називом „Став Кине о политичком решавању украјинске кризе“ кинески спољнополитички ресор наводи и да ће Кина наставити да игра конструктивну улогу у наставку мировних преговора.
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 26.04.2023
РУСИЈА
Москва поздравља напоре Пекинга за преговоре о украјинском питању
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала