- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров: Наредна два месеца кључна за прехрамбени споразум; Ево шта су захтеви Русије

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаПразан Црвени трг у Москви
Празан Црвени трг у Москви - Sputnik Србија, 1920, 18.05.2023
Пратите нас
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров рекао је, поводом продужавања прехрамбеног споразума, да ће наредна два месеца бити од пресудног значаја.
"Узимајући у обзир читав низ околности и апеле наших партнера подржали смо иницијативу председника Ердогана да се споразум продужи за два месеца, при чему је јасно да ће та два месеца бити пресудна", рекао је Лавров на заједничкој конференцији за медије са министром спољних послова Уганде.
Министарство спољних послова Русије саопштило је да ако за два месеца не буду решена сва проблематична питања споразум ће бити обустављен после 17. јула.
Подсетимо, турски председник Реџеп Тајип Ердоган саопштио је јуче да се прехрамбени споразум продужава за још два месеца.
Портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова је потом то и потврдила, додајући да споразум представља шансу да се осигура глобална прехрамбена безбедност.
Захарова је, такође, истакла да све несугласице везано за примену Споразума треба што пре треба да буду разрешене.
Руска страна је, подсетимо, више пута наглашавала да се морају узети у обзир руски интереси и захтеви да би Споразум био настављен.
Шта су захтеви Русије:
Пакет око којег је постигнут договор предвиђа поновно укључивање „Россељхозбанке“ у платни систем Swift – преговори у вези с тим су вођени али ништа конкретно није договорено; Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да постоје различите варијанте које могу да буду еквиваленти дебоклади тог система;
Обнављање рада цевовода Тољати-Одеса за пребацивање амонијака (из Русије на територију Украјине за извоз), преговори су вођени али без резултата;
Русија је незадовољна и препрекама у пласирању руских пољопривредних производа на светско тржиште, укључујући и осигурање бродова; Русија такође захтева и да се укине забрана приступа бродова лукама;
Проблем на који је указивала руска страна – развијене земље користе споразум а он је склопљен у циљу решавања проблема глади у најсиромашнијим државама.
Жито - Sputnik Србија, 1920, 17.05.2023
РУСИЈА
Ердоган: Прехрамбени споразум се продужава за још два месеца, Москва потврдила; УН: Добра вест
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала