- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Које оружје су западни савезници испоручили Кијеву и шта ту недостаје

© Flickr / U.S. Army photo / Staff Sgt. Grady JonesАмерички војници поред тенка "Абрамс"
Амерички војници поред тенка Абрамс - Sputnik Србија, 1920, 19.05.2023
Пратите нас
Украјина је спремна да крене у контраофанзиву, или барем тако тврде западни савезници који су Кијеву испоручили око 600 врста различитог наоружања, од крстарећих ракета дугог домета, тенкова до вишецевних ракетних бацача.
По оцени руских експерата, ова војна помоћ украјинским Оружаним снагама неће променити стање на фронту. Испорука овог оружја једино може да доведе до још веће ескалације сукоба.
Како је изјавио пуковник Мартин О’ Донел, портпарол Команде америчке војске у Европи и Африци, Украјина сада има више наоружања „него било која војска на свету“.
„У наредним недељама и месецима, када све почне (мислећи на украјинску контраофанзиву), биће видљиво како Украјинци користе системе који су им испоручени“, додао је он.

За уништавање електрана, аеродрома, лука....

Међу најпознатијим западним оружјем које су верни западни савезници Украјине на челу са Сједињеним Америчким Државама испоручили Кијеву налази се око тридесет америчких вишецевних ракетних бацача „хајмарс“, 15 ракетних лансера МЛРС, 17 основних типова топовске артиљерије калибра од 105 до 155 милиметара и 450-500 вучених и самоходних топова. Поред тога, Северноатланска алијанса испоручила је Кијеву британске крстареће ракете дугог домета „сторм шедоу“ и тенкове, међу којима су „абрамс“ и „леопард“.
Како каже за Спутњик руски војни експерт Алексеј Леонков, британске крстареће ракете дугог домета „сторм шедоу“(„олујна сенка“) Украјинци су почели да користе ове године у борби против руских Оружаних снага.
„Током прве употребе, ракета „сторм шедоу“ показала је своју ефикасност. Ипак, Украјинци су очекивали да ће резултат њеног успеха бити нешто више од рушења одређених зграда. Са овом ракетом украјинске оружане снаге користиле су беспилотне летелице АДМ 160 „малд“, које представљају мамац за непријатеља. И заједнички рад крстарећих ракета мале видљивости и АДМ 160 „малд“ може да збуни и одвуче пажњу система противваздушне одбране противника“, објашњава саговорник Спутњика.
Што се тиче карактеристика „сторм шедоу“, оне имају домет до 500 километара. Ове ракете се лансирају из авиона и делују самостално – лете до циља на изузетно малим висинама, неприступачним ракетним системима великог домета. Свака муниција „Олујне сенке“ опремљена је бојевом главом од 450 килограма. Ракете „сторм шедоу“ користе се за уништавање непријатељских командних места, аеродрома, лука, електрана, складишта муниције, бродова и подморница, мостова и других објеката.
Међутим, мала је вероватноћа да је Лондон испоручио Кијеву велики број ових крстарећих ракета јер британска војска има око хиљаду ових пројектила.

За терористичке нападе

Осим крстарећих ракета великог домета „сторм шедоу“, Запад је Украјини испоручио и ракетне лансере МЛРС. Ови лансери, према речима Алексеја Леонкова, могу да лансирају разне ракетне пројектиле, укључујући и оперативно-тактичке. Ово оружје, како каже, користи се за уништавање непријатељских оклопних возила.
Што се тиче америчких вишецевних ракетних бацача „хајмарс“, ово су системи који се у специјалној војној операцији на територији Украјине користе за наношење удара на непријатељске објекте. Треба напоменути да су украјинске оружане снаге током сукоба активно користиле „хајмарсе“ и за извођење терористичких напада на објекте цивилне инфраструктуре Луганске и Доњецке Народне Републике.

Имају низ недостатака

Што се тиче америчких „абрамса“ и немачких „леопарда“, ови тенкови имају низ недостатака, истиче Леонков. По својим карактеристикама слични су руским тенковима Т-90 и Т-72. Међутим, немају аутоматски пуњач. Њихова посада, како каже стручњак, састоји се од четири особе. Осим тога, ови тенкови су доста тежи од руских.
Према отвореним изворима, тенкове „абрамс“ Сједињене Америчке Државе користиле су током рата у Персијском заливу 1991.године, рата у Ираку од 2003. до 2011. и авганистанске кампање од 2001. до 2021. Тенкове овог типа користила је и Саудијска Арабија од 2014. године током рата у Јемену. А што се тиче „леопарда“, овај тенк је коришћен у оружаним сукобима у Авганистану и Сирији.

Неће променити ток руске специјалне војне операције

На питање да ли ће ова оружја променити ток руске специјалне војне операције на територији Украјине, Леонков каже да ово никако није могуће.
„Да би се променио ток специјалне војне операције, није довољно само оружје. Потребни су и професионални војници који умеју да рукују овим оружјем. А Украјина такве војнике баш и нема. Ова оружја могу само да нанесу одређену штету, али на ток специјалне војне операције неће утицати“, наглашава саговорник Спутњика.
Подсетимо, након почетка специјалне војне операције Сједињене Америчке Државе, као и друге западне земље испоручују велику количину оружја и муниције Украјини. Поред борбених возила, кијевски режим добијао је противваздушне ракетне системе „Стингер“ и „Старстрик“, ракете „Џавелин“ и „НЛАВ“, лаке противтенковске топове и хаубице, дронове-камиказе, малокалибарско оружје, шлемове, панцире...
Русија је раније упутила протестну ноту земљама НАТО-а због испорука оружја Украјини. Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров је раније навео да ц́е сваки терет који садржи оружје за Украјину бити легитимна мета за Русију.
Председник Украјине Владимир Зеленски на положајима Оружаних снага Украјине у Луганској области - Sputnik Србија, 1920, 16.05.2023
РУСИЈА
Нова опасна фантазија Зеленског иза које стоји Америка
Украјински војници - Sputnik Србија, 1920, 14.05.2023
СВЕТ
Прескупа цена за Запад: Блицкриг Кијева води у — велики пораз /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала