- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Мађарска поздравља кинески мировни план за Украјину – Будимпешта спремна да организује преговоре

CC0 / Pexels/Gergely Meszárcsek / Мађарске заставе на згради парламента
Мађарске заставе на згради парламента - Sputnik Србија, 1920, 19.05.2023
Пратите нас
Мађарска поздравља кинески план за решавање сукоба у Украјини јер би он могао да буде основа за почетак мировних преговора, изјавио је министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто за Спутњик.

„Подржавамо кинески мировни план из два разлога: као прво – он постоји, као друго – у њему се говори о миру. Могао би да буде добра основа за преговоре. Неопходно је пронаћи неки концепт на основу којег можемо да дођемо до преговора“, рекао је Сијарто на маргинама другог економског форума „Европска унија – Централна Азија“ у Алматију.

Како је додао, почетни план за преговоре не мора нужно да буде и коначан, али је важно да се покрену било какве дискусије јер је то пут који води ка миру.
Сијарто је додао да је Будимпешта спремна да организује преговоре Москве и Кијева.
„На самом почетку сукоба рекао сам обема странама – министру спољних послова Русије Сергеју Лаврову и шефу кабинета украјинског председника Владимиру Јермаку да је Мађарска спремна да у сваком тренутку обезбеди место за мировне преговоре. Тај предлог је и даље на снази. Увек смо спремни да створимо неопходне услове за то“, рекао је шеф мађарске дипломатије.
Он је истакао да Будимпешта позива на мир јер је то једини начин да се сачувају животи. Истовремено је констатовао да „актуелни европски и трансатлантски контекст не иде у прилог миру”.
„Треба да се појача реторика мира, морамо позивати на мир јер већина људи на свету жели мир“, закључио је Сијарто.
Кина је претходно објавила план од 12 тачака за успостављање свеобухватног прекида ватре у Украјини. Русија је поздравила кинеске предлоге за решење сукоба у Украјини и потврдила да је отворена за остварење циљева специјалне операције политичким и дипломатским начинима.
Заставе Мађарске и ЕУ на улазу у председничку палату у Будимпешти - Sputnik Србија, 1920, 15.05.2023
Специјална операција у Украјини
Мађарска блокирала помоћ од пола милијарде евра за наоружавање Кијева
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала