- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Одбачена кривична пријава против оца који је одвео дете у Швајцарску

CC0 / Pixabay / Силуете детета и мушкарца — илустрација
Силуете детета и мушкарца — илустрација - Sputnik Србија, 1920, 19.05.2023
Пратите нас
Прво основно јавно тужилаштво у Београду одбацило је кривичну пријаву против М.Л. оца двогодишњег детета, којег је мајка детета Ј.А. пријавила да је отео њиховог сина и без њене сагласности га одвео у Швајцарску.
Тужилаштво је пре доношења овакве одлуке извршило провере како би се утврдило да ли се у радњама М.Л. стичу обележја кривичног дела одузимање малолетног лица, у ком циљу је прибављена изјава мајке, затим извештај Центра за социјални рад, извршен је увид у списе предмета Првог основног суда у Београду пред којим се води поступак ради враћања детета по предлогу М.Л. против Ј.А., као и увид у одлуку Окружног суда у Цириху која се односи на старатељство над дететом.
Пријава за кривично дело одузимање малолетног лица одбачена јер још није донета правноснажна одлука којом је одлучено ком родитељу се поверава вршење родитељског права, саопштило је ово тужилаштво.
Такође је донета одлука и у односу на мајку детета Ј.А. да нема места кривичном гоњењу, будући да у време када је Ј.А. дошла са дететом у Србију није донета коначна одлука суда у Цириху о вршењу родитељског права.
Тужилаштво наводи да је извршена провера навода Ј.А. да је М.Л. без сагласности и без путних исправа напустио територију Србије са малолетним дететом, те је утврдило да је тужилаштво у Суботици покренуло кривични поступак против две особе због извршења кривичног дела недозвољен прелазак државне границе и кријумчарење људи и навођење на оверавање неистинитог садржаја.
Поменути се сумњиче да су омогућили М.Л. да са малолетним дететом, користећи туђе путне исправе, пређу границу територије Србије.
Уколико тужилаштву буду достављене нове чињенице или докази који се односе на тај догађај, биће настављене провере, а такође, уколико се утврди да је М.Л. направио или преиначио, или набавио ради употребе исправе на подручју надлежности Првог основног суда у Београду, он ће бити процесуиран због извршења кривичног дела фалсификовање исправе.
Тужилаштво је у овом случају вршило провере у два правца, односно испитивање навода оштећене која је пријавила М.Л. за отмицу заједничког малолетног детета, као и провера Извештаја МУП-а по достављеном захтеву Министарства правде, а који се односи на захтев Министарства правде Централног органа Швајцарске конфедерације, за враћање детета које је по пријави оца М.Л. незаконито задржано у Србији од стране мајке Ј.А.
Истовремено, оштећена Ј.А. је поднела кривичну пријаву Вишем јавном тужилаштву у Београду, која је достављена Првом ОЈТ у Београду на надлежност након што је утврђено да се у радњама пријављеног М.Л. не стичу елементи кривичног дела отмица, већ да се у његовим радњама евентуално стичу обележја кривичног дела одузимање малолетног лица.
Силуете детета и мушкарца — илустрација - Sputnik Србија, 1920, 19.04.2023
ДРУШТВО
„Случај Абрамовић“: Дачић о догађају који је потресао Србију
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала