Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Спутњик у Косовској Митровици: Како је почела званична окупација Севера Косова /видео/

© Sputnik / Дејан СимићКосовска Митровица
Косовска Митровица  - Sputnik Србија, 1920, 19.05.2023
Пратите нас
Помпезним најављивањем од стране приштинских власти данас је и званично Ерден Атић постао градоначелник Северне Митровице уз присуство стотинак новинара и 13 одборника у згради општине Северна Митровица.
Са друге стране, грађани у граду на Ибру поручују да Атић није њихов градоначелник, а Српска листа је на конференцији за новинаре истакла да је данашњом заклетвом почела окупација севера Косова и Метохије.

Полиција уместо грађана

Од раних јутарњих сати тзв. Косовска полиција појачала је своје присуство у улицама које воде до зграде општине.
Сама седница на којој је Атић положио заклетву почела је са кашњењем услед великог присуства медија за које није било места у самој просторији, па су новинари били принуђени да буду изван сале у којој је полагана заклетва. Практично, само су камермани били у прилици да испрате тај догађај.
Након прочитане заклетве представници медија су замољени да напусте просторије општине да би касније Атић давао изјаве новинарима који су у групицама од по 6-8 новинарских екипа одлазили код новог градоначелника.
И у тим разговорима, Атић је одговарао само на албанском језику па су многе екипе напустиле просторије без прилога.

Почетак окупације

Убрзо након свечане заклетве прес конференцију одржала је и Српска листа, а са конференције је поручено да је данашњим догађајем званично почела окупација севера Косова и Метохије.
„Овим догађајем поштовани грађани званично је почела окупација севера Косова и Метохије. Ова окупација као и свака друга окупација има свој почетак и крај она ће се завршити онда када Срби то буду одлучили“, рекао је на почетку конференције Игор Симић потпредседник Српске листе.
Он је у име председништва, као и народа који живи на Косову и Метохији, рекао да су они опредељени за мир и да су безброј пута до сада успели захваљујући народу да сачувају мир.
„И данас смо, захваљујући надљудским напорима сачували мир обуздавајући народ да не реагује. Нажалост, осим Српске листе и председника Александра Вучића и српског народа, не видимо да је још неко опредељен да се сачува мир“, рекао је Симић.
У складу са овим Српска листа дала је рок до 1. јуна приштинским властима да престану са репресијом над српским народом набројавши акције Приштине према Србима.
„Уколико се ове или сличне репресивне акције наставе 1. јуна ће уследити одлучан одговор српског народа. Право да Срби остану и опстану на својим огњиштима бранићемо свим средствима“, подвукао је Симић.

Албанцима расту апетити

Грађани Косовске Митровице кажу да је ово само још један позив у отпор Срба на северу Косова и Метохије јер, према њиховим речима, власт Аљбина Куртија на све начине покушава да натера Србе да силом буду у „држави“ коју неће никада признати као своју.
„Ми никада нисмо никог напали, никада нисмо ником кућу запалили, нисмо никог сачекали, нисмо радили све оно што они нама раде годинама, не само овде. На Северу то раније нису смели, то су радили јужно од Ибра. Сада су им порасли апетити и то што су доле истренирали да могу Србе да малтретирају, хоће и овде да примене. Неће моћи, видећете, народ неће довека трпети да пуцају на једног по једног од нас, а да ми ћутимо. Видећете, народу је дозлогрдило“, поручио је професор у пензији који је напоменуо да је раније као професор радио на образовању многих Албанаца који су то заборавили и сада су се осилили.
Ерден Атић - Sputnik Србија, 1920, 19.05.2023
СРБИЈА
Куртијев градоначелник Северне Митровице положио заклетву
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала