- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Кина оштро поручила чланицама Г7: Прошла су времена манипулације Запада и мешања у унутрашње послове

© AFP 2023 / WANG ZHAOКинеска и америчка застава
Кинеска и америчка застава - Sputnik Србија, 1920, 20.05.2023
Пратите нас
Кинеске власти су изразиле озбиљан протест због изјава Г7 о Кини након самита у Хирошими и поводом тога су упутиле обавештење Јапану, као домаћину самита, и другим земљама, саопштило је Министарство спољних послова Кине.

„Г7 не узима у обзир озбиљну забринутост кинеске стране, упорно манипулише питањима која се тичу Кине, клевета и напада нашу земљу, грубо се меша у њену унутрашњу политику. С тим у вези, Кина изражава озбиљно незадовољство и протест и тим поводом је већ упутила озбиљно обавештење Јапану као земљи домаћину самита и одговарајућим странама“, наводи се у саопштењу.

Истиче се да чланице Г7 гласно говоре о миру, стабилности и просперитету у свету, али истовремено „спречавају успостављање међународног мира, штете регионалној стабилности и ометају развој других земаља“.
Коментаришући забринутост које је Г7 изразила поводом Тајвана, Јужног кинеског мора, људских права и „нетржишних пракси“ Кине, Пекинг поручује да је ситуација у Јужном кинеском мору стабилна, те да земље „седморке“ треба да престану да користе „морско питање за изазивање непријатељства између земаља у региону, као и за блоковску конфронтацију“.
Такође се наводи да земље Г7 нису споменуле да се противе „независности Тајвана“, што у суштини значи одобрење и подршку сепаратистичких снага.
„Нико не би требало да потцени снажну одлучност, непоколебљиву вољу и велике могућности кинеског народа да заштити национални суверенитет и територијални интегритет“, упозорава кинеска страна.
Пекинг истиче и да земље Г7 треба да престану да оптужују Кину за питања везана са Хонгконгом, Синђаном, Тибетом и људским правима и да „добро размисле о својој историји и кршењима људских права“.
„Питања Хонгконга, Синђана и Тибета су искључиво унутрашње ствари Кине и ми се одлучно противимо било каквом мешању страних снага под маском 'људских права'“, поручује кинески спољнополитички ресор.
На крају се наводи да је ера, када се неколико развијених западних земаља Запада које су се водиле својим жељама мешало у унутрашње послове других земаља и „потчињавало“ цео свет – „заувек прошла“.
„Међународна заједница неће прихватити 'западна правила' која се руководе идеолошким и вредносним линијама у којима доминира Г7, а поготово неће прихватити правила у складу са којима треба да служе личним интересима мале групе земаља и принципу 'Америка на првом месту“, наводи се у саопштењу.
МИП Кине констатује да би Г7 требало да преиспита своје акције и да промени курс.
Лидеры G7 во время совместного фотографирования перед рабочей встречей около Grand Prince Hotel в Хиросиме, Япония - Sputnik Србија, 1920, 20.05.2023
РУСИЈА
Лидери Г7 усвојили заједничко саопштење: Наставља се подршка Украјини, посебан апел упућен Кини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала