- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров: Одлуке Г7 усмерене на двоструко обуздавање Русије и Кине

© Sputnik / Виталий Белоусов / Уђи у базу фотографијаСергеј Лавров
Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 20.05.2023
Пратите нас
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је да одлуке које су донете на самиту Г7 у Хирошими, имају за циљ обуздавање Русије и Кине.

„Задатак је постављен јасно и отворено: победити Русију на бојном пољу, али не зауставити се на томе, него је елиминисати као геополитичког конкурента. Заправо, обуздаваће као конкурента и било коју другу земљу која претендује на некакво независно место у светском поретку. Погледајте одлуке о којима данас разговарају и које се усвајају у Хирошими на самиту Г7 и које су усмерене на двоструко обуздавање Русије и Кине“, рекао је Лавров током обраћања на седници XXXI Скупштине Савета за спољну и одбрамбену политику.

Русија приморана да одговори на објављени рат

По речима Лаврова, приступ Западу у руској спољној политици је сам себе исцрпео.

„Јасно је да је приступ Западу у оном облику у којем се донедавно развијао у нашој спољној политици потпуно себе исцрпео и ми смо ушли у фазу најоштрије конфронтације против агресивног блока који чине САД, ЕУ и НАТО“, казао је министар.

Он је такође казао да Москва не испољава непријатељство на своју иницијативу, али је приморана да у актуелним условима одговори на рат који јој је објављен.
„Имамо много савезника, много истомишљеника. Овде треба схватити да не промовишемо непријатељство према било коме. Ми смо приморани да одговоримо одлучно, принципијелно, доследно на рат који нам је објављен. Непријатељство долази са оне стране барикада, барикада које одвајају оне који желе да живе самостално и у интересу својих народа од оних који желе да живе на рачун других“, казао је шеф руске дипломатије.

Вашингтон потчинио Запад

Руски министар је констатовао да је Вашингтон искористио ситуацију у Украјини како би „консолидовао свој табор“.

„Међутим, та консолидација ипак личи на тотално потчињавање свих осталих својој вољи. Појавио се непремостив јаз између колективног Запада и глобалне већине – земаља Истока и Југа“, оценио је Лавров.

Лидеры G7 во время совместного фотографирования перед рабочей встречей около Grand Prince Hotel в Хиросиме, Япония - Sputnik Србија, 1920, 20.05.2023
РУСИЈА
Лидери Г7 усвојили заједничко саопштење: Наставља се подршка Украјини, посебан апел упућен Кини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала