- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Оптимизација енергетике: Руски научници пронашли начин да комбинују гас и соларну енергију

© AP Photo / PRNewsFoto/Innovative Solar SystemsСоларни панели
Соларни панели - Sputnik Србија, 1920, 20.05.2023
Пратите нас
Руски научници са Самарског државног техничког универзитета предложили су ефикасан начин за побољшање енергије угљоводоника помоћу соларне енергије.
Наиме, технологија коју предлажу научници омогућиће да се смањи потрошња метана, а соларна енергија ће бити исплативија, објашњено је у часопису „International Journal of Hydrogen Energy“.
Упркос успесима у развоју обновљивих извора енергије, данас је њихов удео у енергетском билансу светске привреде свега неколико процената. Према мишљењу стручњака, угљоводонично гориво ће у блиској будућности остати главни носилац енергије.
„Комбиновање традиционалних и обновљивих извора енергије један је од главних начина за оптимизацију енергетског сектора који ће омогућити да се искористе предности технологија оба типа“, изјавио је професор Универзитета у Самари Дмитриј Пашченко, аутор нове технологије.
Истраживачи са Самарског државног техничког универзитета предложили су метод који подразумева заједничко коришћење соларне енергије и природног гаса у постројењима гасних турбина.
У предложеној шеми соларна енергија се користи за термохемијску трансформацију угљоводоничног горива, објаснили су научници. Резултат те трансформације је гас обогаћен водоником, који се користи као гориво.
„Употреба гаса обогаћеног водоником у гасним турбинама може, с једне стране, смањити потрошњу угљоводоничних горива, а с друге стране повећати ефикасност коришћења соларне енергије. То је такође добар корак ка смањењу емисије угљен-диоксида уз одржавање постојећих капацитета“, објаснио је Пашченко.
Предложена технологија ће омогућити да се смањи потрошња природног гаса у постројењима гасних турбина за 30%, уз повећање ефикасности коришћења соларне енергије.
Пројекат развоја и оптимизације технологије термохемијске рекуперације топлоте производа сагоревања органског горива подржала је Руска научна фондација.
Пренос енергије из свемира, илустрација - Sputnik Србија, 1920, 25.11.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Решење за несташицу струје: Разматра се могућност преноса енергије из свемира на Земљу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала