- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Бајден: Нема гаранција за успех украјинске контраофанзиве

© AFP 2023 / Sam YehЛовци Ф-16
Ловци Ф-16 - Sputnik Србија, 1920, 21.05.2023
Пратите нас
Украјина може да спроводи контраофанзиву, али нема гаранција да ће она успети, изјавио је амерички председник Џозеф Бајден.
„Ми и наши НАТО савезници знамо колико је украјинских бригада обучено, знамо њихов статус и знамо шта би вероватно могли да постигну“, рекао је он и додао да не зна да ли ће украјински војници постићи резултате јер је рат променљива категорија.
Истакао је да је са украјинским председником Владимиром Зеленским разматрао даље потезе Украјине, али да не може да открије планове Кијева.
Бајден је нагласио да Ф-16 неће бити потребни Украјини у блиској будућности, већ касније.
Као пример, је навео хипотетичку ситуацију у којој се стране договарају, на пример, о прекиду ватре. Према Бајденовим речима, тада ће Ф-16 гарантовати да ће Украјина моћи да се брани у случају нове кризе.

„Не очекујем да ће Ф-16 учествовати под тренутним условима. Замислимо да офанзива почне сутра, или недељу дана касније, две, пет, седам, десет. Постоји мала вероватноћа да би ови авиони учествовали тада. Међутим, они ће учествовати у случају да Украјина у кратком року постигне успех“, рекао је Бајден на прес конференцији на самиту лидера земаља Г7 у Хирошими.

Он је навео да је од украјинског председника добио категорична уверења да украјинске војске неће користити америчке ловаче Ф-16 за нападе на руску територију, али они их могу применити када се руска војска нађе у границама Украјине.
Сједињене Америчке Државе и њени савезници ће након обуке украјинских пилота на авионима Ф-16 одлучити ко ће испоручити те авионе Кијеву и колико њих, рекао је раније помоћник америчког председника за националну безбедност Џејк Саливен. Он је истакао да САД не подржавају нападе на територију Русије у случају да Кијеву буду испоручени ловци Ф-16.
Портпаролка Министарства спољних послова Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 20.05.2023
Специјална операција у Украјини
"Имитација понашања у складу с правом": Захарова о изјавама из Беле куће и испорукама Ф-16 Кијеву
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала