- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Бесмислени хакерски напади: Русија пронашла нов начин заштите података

© Фото : PIxabayЧување података
Чување података - Sputnik Србија, 1920, 21.05.2023
Пратите нас
Научници Донског државног техничког универзитета (ДГТУ) открили су да квантном телепортацијом могу да заштите канале за комуникације и да ће нови алгоритам шифровања знатно отежати и обесмислити пресретање података и хакерске нападе.
Резултати истраживања су објављени у научном листу „Електроникс“.
Квантна криптографија је наука о шифровању и преносу порука помоћу објеката квантне механике, на пример, електрона у струји или фотона у оптичким влакнима.
Научници ДГТУ су предложили начин како да се повећа заштита протокола ВВ84 који генерише тајни кључ за шифровање података који се преносе.
„Ми смо развили модул који је уграђен у криптографски систем и може да буде у улози шифрованог уређаја за додатно повећање сигурности порука. Он омогућава да процес хаковања система, буде скоро бескорисан, изузетно сложен и неповољан“, рекао је аутор и доцент на катедри за сајбер безбедност информационих система ДГТУ Олга Сафарјан.
Према експертима са Универзитета, најважније је приликом формирања криптографских програма да се поштује баланс времена генерације шифре и нивоа заштите. Повезивање са постојећим квантним протоколима њиховог модула неће нарушити равнотежу, већ ће, напротив, омогућити да се за исто време повећа ниво безбедности информација.
У основу система је један од принципа квантне механике, из којег је немогуће створити тачну копију квантног система без уништавања његовог извора. Такав „пренос“ информација о квантним стањима честица на удаљености назива се квантна телепортација.

„Нама ништа није забрањено у класичном приступу, добијамо потпуне информације о објекту и можемо да направимо други објекат који је копија првог. Квантна механика забрањује клонирање стања, немогуће је са информацијама о квантном стању, да направи друго, потпуно исто стање а да не уништи прво“, рекла је Сафарјан.

Како не би могли да се прислушкују канали комуникације, научници предлажу да се додају бесмислени симболи деловима реченица како би се спречило хаковање.
Екперти ће у будућности под руководством професора Катедре за сајбер безбедност информационих система Ларисе Черкесове проучити квантну меморију фотона и применити тај ефекат за стварање још већег нивоа заштите.
Донски државни технички универзитет је учесник програма Министарства науке Русије „Приоритет 2030“.
Хакер за компјутером - Sputnik Србија, 1920, 07.03.2023
РУСИЈА
Руски дипломата: Запад врбује хакере за операције против Русије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала