- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Мађарска тражи објашњење од Кијева и Брисела поводом ситуације са нафтоводом "Дружба"

© Sputnik / Михаил Грачев / Уђи у базу фотографијаГасовод кроз Украјину
Гасовод кроз Украјину - Sputnik Србија, 1920, 21.05.2023
Пратите нас
Мађарска очекује објашњење од украјинских власти и Европске комисије због саопштења о могућем затварању нафтовода "Дружба", рекао је републички министар спољних послова и економских односа са иностранством Петер Сијарто радију Кошут.
„Нисмо добили никаква објашњења из Кијева по овом питању. Сматрам да би председник Европске комисије лично требало да изађе са објашњењима, пошто је питање безбедности снабдевања енергијом питање суверенитета“, рекао је он.
Министар је подсетио да би, према међународним споразумима, Мађарска требало да добије транзитну нафту са територије Украјине.
„Ако неко покуша да онемогући осигурање снабдевања земље енергијом, то се може сматрати задирањем у суверенитет“, рекао је Сијарто.
Такође је замерио Кијеву и Загребу што су злонамерно искористили сукоб и подигли цене за транзит сировина за пет до шест пута.
Прошле недеље је "Вашингтон пост", позивајући се на податке Пентагона који су процурили на Интернет, писао да је Владимир Зеленски иза затворених врата изнео предлог да се дигне у ваздух нафтовод "Дружба", преко којег Русија испоручује нафту Мађарској.
Нафтовод — илустрација - Sputnik Србија, 1920, 14.05.2023
Специјална операција у Украјини
Медији: Зеленски намеравао да дигне у ваздух нафтовод "Дружба"
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала