- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Молдавија: Опозиција спрема проруски референдум, у Кишињеву проевропски протести

© Sputnik / Родион Прока / Уђи у базу фотографијаПротести, Кишињев, Молдавија
Протести, Кишињев, Молдавија - Sputnik Србија, 1920, 21.05.2023
Пратите нас
Започета је правна процедура организације референдума о дефиницији геополитичког и економског правца земље, изјавио је лидер опозиционе молдавске партије Илан Шор.

„Данас почињемо правни поступак одржавања референдума о спољнополитичком и економском правцу. Људи сами имају право да одлуче шта да раде. Народ Молдавије је господар наше земље и само он може рећи: да или не“, рекао је Шор на митингу у престоници Гагаузије у Комрату.

Према његовим речима, власт нема права да говори народу шта мора да ради, а народ мора и говориће власти шта она мора да ради.

„Власт је менаџер који мора да извршава наређења господара. А господари сте ви, народ Републике Молдавије. Живела слобода, референдум и народ Молдавије“, закључио је.

Митинг у циљу подршке референдуму за формирање политичког правца се одржава још у два града: у „северној престоници“ Републике граду Балци и у граду Оргејев, који се налази у централном делу Молдавије.
Осим митинга који организује партија „Шор“, у Комрату су најављене још две акције у којима ће учествовати јавне личности. Истовремено ће са митингом за референдум у главном граду Гагаузије одржати протест политичар Федор Добров. Нешто касније би требало да се одржи још један митинг који организује грађански активиста аутономије, шеф савета јавне телевизије и радија ГРТ Михаил Влах.
Гагаузија је аутономија на југу Молдавије која се традиционално залаже за зближавање са Русијом, док се званични Кишињев залаже за европске интеграције. У фебруару 2014. године је одржан референдум на тему правца у спољној политици земље. Више од 98 одсто је гласало за интеграцију Молдавије у Царинску унију.

У Кишињеву проевропски митинг

Више од 75 хиљада људи данас учествује у проевропском митингу који се одржава у Кишињеву, саопштио је портпарол прес службе Генералног инспектората полиције Молдавије Диана Фетко.
Председник Молдавије Маја Санду је организовала данас митинг под слоганом Европска Молдавија". Она сматра да протест треба да покаже западним партнерима жељу становника Молдавије да се интегришу у Европску унију. Митинг се одржава у Кишињеву на тргу Велике народне скупштине. Поздравни говори су имали председник Молдавије и шеф Европског парламента Роберт Метсол.
Санду је прошлог марта потписала захтев за улазак Републике у Европску унију, напомињући да процес евроинтеграције мора бити убрзан. Шефови држава и влада Европске уније на самиту у Бриселу су 23. јуна одобрили да се Украјини и Молдавији додели статус кандидата за улазак у ЕУ. Европска комисија је дала Молдавији девет услова које земља мора да испунити како би ушла у ЕУ.
Протест у Кишињеву - Sputnik Србија, 1920, 14.03.2023
СВЕТ
„Доле Маја Санду“: Настављају се протести у Молдавији /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала