- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Не помаже ни МВП Бугарин – Реал кошем Љуља стигао до 11. титуле првака Европе!

© AFP 2023 / PETRAS MALUKASРеал Мадрид кошарка
Реал Мадрид кошарка - Sputnik Србија, 1920, 21.05.2023
Пратите нас
Кошаркаши Реала из Мадрида освојили су 11. титулу првака Европе у историји тријумфом над Олимпијакосом од 79:78 у великом финалу Ф4 Евролиге у Каунасу. Јунак утакмице је искусни Серхио Љуљ који је три секунде пре краја погодио за два поена и донео тријумф Мадриђанима.
Иронично, ово је био први кош Љуља на мечу, којим је срушио све што је сјајни Бугарин Везенков (29 поена) градио готово 40 минута. Изгледало је да ће Олимпијакос стићи до четврте титуле првака јер је водио цео меч, али опет тај магични Реал.
Олимпијакос је боље отворио меч, на крилима сјајног Везенкова већ у првој четвртини направио двоцифрену разлику (24:12), а на прву паузу отишао са седам поена предности (24:17). Наравно, одговор Реала био је истоветан у другој деоници.
Одличан темпо и брза кошарка обележили су овај период, а Хезоња је био тај који је држао Реал у игри. Мадриђани су успели да нађу решење за разиграног Мекисика и на полувреме оду са нерешеним резултатом 45:45.
Већи део треће четвртине протекао је у вођству Олимпијакоса, који је, утисак је, пропустио шансу да наплати добар период игре у другом делу треће четвртине. Реал је некако успео да се одржи изнад воде и на паузу оде само са четири поена заостатка (59:63).
Деловало је да су Атињани преломили меч када је Везенков убацио тројку за 68:61 почетком последње деонице и стигао до свог 25. поена. Али, Реал је држао прикључак тројкама Козера, а у финишу заиграо на најјачег адута Тавареша, МВП-ја Ф4, који је истопио предност Грка.
Неколико смушених напада Атињана и лош шут Кинана, дали су прилику Реалу у последњих 20 секунди. Деловало је да Мадриђани немају идеју шта ће у том нападу, а онда невероватан потез Љуља и бачена лопта која је сјајним луком упала у кош.
Олимпијакосу је остало да проба нешто у последње три секунде, али Слукас није успео. Титула је поново завршила у Мадриду после двогодишњег боравка у витринама Анадолу Ефеса.
Није Олимпијакосу помогла ни бриљантна партија Александра Везенкова, најкориснијег играча лигашког дела такмичења. Завршио је најбољи бугарски кошаркаш свих времена овај меч са 29 поена (9/13 из игре) и 9 скокова, уз 4 асистенције. Пратио га је расположени Ајзеа Kенан са 21 поеном.
Шакил Мекисик је додао 14 поена, а утисак је да на свом нивоу није био Kостас Слукас, човек који је на три секунде до краја могао Олимпијакосу да донесе титулу, а дуел је завршио са шест поена (2/7 из игре).
Kод Реала је најефикаснији био Серхио Родригез са 15 поена (6/11 из игре), а 13 поена и 10 скокова имао је Валтер Таварес. Марио Хезоња је меч окончао са 12 поена (4/11 из игре), а јунак из сенке за Шпанце био је Француз Фабијан Kозер са 11 поена.
Тренер КК Монако Саша Обрадовић - Sputnik Србија, 1920, 21.05.2023
СПОРТ
Обрадовићев Монако исписао историју – Барса се распала
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала