- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Артјомовск - Sputnik Србија

УЖИВО Запад све више жели мир у Украјини; Експлозије у Одеској области

Пратите нас
У току је 452. дан руске специјалне војне операције у Украјини. Руске снаге су ослободиле Артјомовск, председник Русије Владимир Путин честитао војницима групе "Вагнер". САД се не противе да Кијев користи њихово оружје за нападе на Крим. Украјински лидер Владимир Зеленски присуствовао је самиту Г7 у Јапану.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
21:27 21.05.2023
21:18 21.05.2023
Експлозије одјекују у Одеској области, пишу украјински медији.
18:48 21.05.2023
У Харкову су одјекнуле две експлозије, пренела је украјинска агенција Укринформ.
Нема других детаља.
18:03 21.05.2023
Руски оператер дронова, обављајући извиђачки задатак команде, снимио је кретање људства и опреме једне од јединица Оружаних снага Украјине. Украјински борци су покушали да заузму раније изгубљене положаје, користећи стари совјетски оклопни транспортер. Након тога, уследио је артиљеријски напад руских снага, јавио је дописник Спутњика.
Руска војска је вршила тајно праћење непријатеља и потпуно контролисала ситуацију. Када су украјински војници били у рову и били разоткривени, уништени су од артиљерије руске трупе „Југ”.
17:14 21.05.2023
САД се не противе да Кијев користи њихово оружје за нападе на Крим, изјавио је амерички саветник за националну безбедност Џон Саливен.
„Рекли смо да нећемо дозволити Украјини да користи америчко и западно оружје за напад на Русију, а ми верујемо да је Крим Украјина“, рекао је Саливан.
17:11 21.05.2023
Укупан износ финансијске помоћи коју је Токио издвојио Кијеву износи 7,6 милијарди долара, саопштено је у кабинету украјинског председника Владимира Зеленског после његових разговора са јапанским премијером Фумиом Кишидом на маргинама Групе седам (Г7) самита у Хирошими.
„Председник је високо ценио лидерство Фумија Кишиде у мобилисању међународне подршке Украјини, посебно током председовања Јапана Г7. Председник је захвалио Јапану на пакету финансијске помоћи од 7,6 милијарди долара који је раније додељен“, наводи се у саопштењу.
Поред тога, Зеленски је захвалио Јапану на одлуци да прими рањене украјинске војнике на лечење и на додатној помоћи у виду 100 камиона за потребе Оружаних снага Украјине. Странке су се сагласиле да одрже украјинско-јапанску конференцију о обнови Украјине и укључивању приватног бизниса у овај процес“, додаје се из кабинета председника.
Саговорници су разговарали и о могућности јапанског улагања у производњу водоника, литијумских батерија, аутомобила, електроенергетске опреме, изградњи надвожњака и железничке инфраструктуре.
16:12 21.05.2023
14:36 21.05.2023
Потиснута украјинска војска гађа Артјомовск из минобацача
Украјинске снаге које су потиснуте из Артјомовска гађају тај град пројектилима из минобацача, покушавајући да погоде руску заставу на једној од вишеспратница на рубу града, преноси дописник Спутњика с места догађаја.
„Узели су осмоспратнице 'Тетрис', како их ми зовемо, одмах су поставили нашу заставу (Русије и групе 'Вагнер'), како би целом свету показали да је то наша земља, а не некаквих нациста Јуче, када су поставили заставу на осмоспратницу, противник је одмах одлучио да је скине минобацачима. И 120-милиметарским и 82-милиметарским калибром, користили су свашта, али сами разумете да је иза нас сила, тако да ништа нису успели. Где су Руси поставили своју заставу – ту је наша територија“, рекао је један од руских бораца.
14:36 21.05.2023
Ловци Ф-16 - Sputnik Србија, 1920, 21.05.2023
Специјална операција у Украјини
Бајден: Нема гаранција за успех украјинске контраофанзиве
13:06 21.05.2023
Француски политичар: Украјински сукоб се не развија по сценарију Запада
Украјински сукоб се не развија према сценарију западних експерата, неопходно је зауставити га, изјавио је француски политичар и бивши посланик Европског парламента Флоријан Филипо.
„Зеленски је изгубио Артјомовск упркос томе што су сви 'експерти' месецима трубили! Време је да се прекине слање оружја, а сад већ и авиони. Какво је то безумље! Потребно је почети преговоре о мировном плану“, написао је Филипо на Твитеру.
Раније је Филипо већ позивао да се прекине сукоб у Украјини, који се подстиче француским испорукама оружја Кијеву.
12:41 21.05.2023
Зеленски: Сваки мировни план мора бити заснован на формули Кијева
Председник Украјине Владимир Зеленски изјавио је у недељу, наступајући на самиту Групе седам у Хирошими, да сваки предлог за решавање ситуације у Украјини мора бити зансован на формули коју је изнео Кијев и додао да су иницијативе појединих страна за прекид ватре погрешне.
Он је додао да мировна формула Кијева треба да буде размотрена на „глобалном мировном самиту“, саопштила је прес-служба украјинског председника.
Зеленски је поновио да Украјина на предстојећем самиту НАТО-а у Виљнусу очекује јасне сигнале у вези с евроатлантским интеграцијама и гаранцијама безбедности.
Лист „Вашингтон пост“ је раније писао о томе да земље НАТО-а намеравају да на том самиту не шаљу Украјини позив да постане чланица Алијансе, али да разматрају могућност повећања сарадње с Кијевом и потенцијално утврђивање рокова за ступање Украјине у тај војни блок.
12:18 21.05.2023
Уништен мост којим су украјинске снаге пребацивале појачање у Артјомовск
Министарство одбране Русије је потврдило да су јуришни одреди „Вагнера“, уз подршку артиљерије војне групације „Југ“ завршили ослобађање Артјомовска. Оружане снаге Украјине су током протеклог дана у артјомовском тактичком правцу изгубиле до 100 војника и страних плаћеника, саопштено је из Министарства одбране Русије.
Нападима авијације и артиљерије војне групације „Југ“ поражени су и одреди противника у области Константиновке, Богдановке и Красног у Доњецкој Народној Републици.
У области насеља Красно у Доњецкој Народној Републици уништен је мост којим су Оружане снаге Украјине пребацивале појачање у Артјомовск, као и складиште оружја.
Руска војска је током протеклог дана поразила одреде Оружаних снага Украјине на подручју Угљедара и низа других насеља. Губици противника су око 50 војника, рекао је представник Министарства одбране Русије, генерал-потпоручник Игор Конашенков.
У јужнодоњецком и запорошком правцу руска војска је осујетила дејство три обавештајно-диверзионе групе противника, ликвидирано је до 50 украјинских војника,док је у купјанском и краснолиманском правцу Кијев изгубио око 140 војника, саопштило је Министарство одбране Русије.
У области насеља Чернова Диброва у Луганској Народној Републици и Григоровка у Доњецкој Народној Републици пресечена је делатност две украјинске обавештајно-диверзионе групе.
Према речима Конашенкова, руске снаге успеле су да осујете дејства три групе украјинских диверзаната у области Слатког и Владимировке у ДНР, као и у Левадном у Запорошкој области.
Уништено је и складиште муниције 102. бригаде територијалне одбране Оружаних снага Украјине на подручју Гуљапоља.
11:05 21.05.2023
Пентагон: Издвојили смо још 375 милиона долара за Кијев
Америка је издвојила још 375 милиона долара у оквиру новог пакета војне помоћи Кијеву, саопштено је на сајту Пентагона.
„Пентагон је данас објавио, након састанка америчког председника Џозефа Бајдена с украјинским председником Владимиром Зеленским у Јапану, да је издвојена додатна помоћ како би се задовољиле критично важне потребе Украјине у области безбедности и одбране. Помоћ укључује додатну муницију за вишецевне бацаче ракета ‘хајмарс’, артиљеријске гранате, противтенковска средства и важна друга средства и износи до 375 милиона долара“, пише на сајту Пентагона.
Осим тога, у новом пакету војне помоћи се налазе и комплекси ТОВ и „џавелин“, као и камиони за превоз тешке технике.
10:40 21.05.2023
Бајден и Зеленски разговарали о обуци украјинских пилота
Председник САД Џозеф Бајден је током састанка с украјинским лидером Владимиром Зеленским размотрио планове о обуци украјинских пилота за употребу авиона Ф-16, саопштила је Бела кућа.
„Лидери су разговарали о подршци САД заједно са савезницима и партнерима у обуци украјинских пилота на авионима четврте генерације, какви су Ф-16“, наведено је у саопштењу.
Бајден и Зеленски су, како се додаје, разговарали и о неопходности јачања украјинског система противваздухопловне одбране.
10:03 21.05.2023
Украјинске снаге гранатирале Бердјанск
Украјинска војска напала је град Бердјанск у Запорошкој области, највероватније, ракетама „сторм шедоу“, изјавио је лидер покрета „Заједно с Русијом“ Владимир Рогов.
Према његовим речима, шест ракета је пресретнуто, а једна је пала у предграђе. Повређених нема.
09:55 21.05.2023
Руска авијација уништила је украјинске штабове и складишта борбене технике у херсонском правцу. Погинуло је до 40 украјинских војника, саопштио је представник хитних служби тог региона.
09:50 21.05.2023
Шолц: Немачка не разматра слање борбених авиона Украјини
Учешће Немачке у евентуалној испоруци борбених авиона Украјини се не разматра, изјавио је немачки канцелар Олаф Шолц.
„Пре свега, сви знају да ми немамо такве авионе“, рекао је Шолц и додао да Немачка намерава да помаже Украјини финансијски, хуманитарно и испорукама оружја у оној мери у којој је то потребно.
09:47 21.05.2023
Кијев очекује неколико десетина ловаца Ф-16
Украјина се нада да ће добити „неколико десетина“ ловаца Ф-16 од западних партнера одједном, изјавио је саветник командеукрајинског војног ваздухопловства Јуриј Игнат.
„Нико их неће пребацивати појединачно, ове летелице ће се пребацивати по јединицама. Цела јединица је ескадрила – од 12 до 18 авиона. Дакле, неколико десетина одмах може да се пребаци у Украјину“, рекао је Игнат за телевизијски канал „Рада“.
Он је додао да би у будућности желео да украјинско ваздухопловство у потпуности опреми наведеним типом борбених авиона.
„У Украјини сада постоје четири главна типа борбених авиона. То су Су-24, Су-25, Су-27 и МиГ-29. Сви ови типови могу бити замењени једним Ф-16", нагласио је Игнат.
Како је Си-Ен-Ен раније пренео, амерички председник Џо Бајден обавестио је лидере Г7 да ће САДподржати савезничке мере за обуку украјинских пилота за борбене авионе, укључујући Ф-16.
09:02 21.05.2023
Бајден: Мирно решење мора гарантовати територијалну целовитост Украјине
Председник САД Џозеф Бајден изјавио је да се залаже за мирно решење кризе у Украјини које би гарантовало територијалну целовитост те земље.
Према информацијама Си-Ен-Ена, на састанку с председником Украјине Владимиром Зеленским у Хирошими Бајден је рекао да подржава „праведни мир“ и нагласио да суверенитет и територијална целовитост Украјине не смеју бити доведени у питање.
„Заједно с партнерима у Г7 подржавамо Украјину и наставићемо то да радимо и у будућности“, рекао је Бајден.
08:41 21.05.2023
Председник Украјине Владимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 21.05.2023
Специјална операција у Украјини
Зеленски признао губитак Артјомовска
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала