- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Ватикан спрема мировну мисију, одредио кардинале који ће ићи у Кијев и Москву

© AP Photo / Riccardo De LucaТрг Светог Петра у Ватикану
Трг Светог Петра у Ватикану - Sputnik Србија, 1920, 21.05.2023
Пратите нас
Папа Фрања именовао је кардинала Матеа Зупија, надбискупа Болоње и председника Конференције бискупа Италије, на чело мисије Ватикана за слабљење напетости у Украјини.
Папа је изразио наду да би ова мисија могла да отвори пут миру, рекао је портпарол Ватикана Матео Бруни.
"Ил Сисмографо" објавио је да ће Зупи 18. маја, као део ватиканске мировне мисије, посетити Кијев где ће се састати са украјинским руководством. У Москву ће кренути још један изасланик папе - надбискуп Клаудио Гуџероти. Кремљ и Украјина још нису коментарисали ове информације, а Бруни је истакао да је „дошло време да се преузме иницијатива за успостављање праведног мира у Украјини”.
Папа је више пута изражавао спремност да посредује у сукобу између Москве и Кијева. Фрањо је почетком маја рекао да учествује у раду мировне мисије у Украјини, али није износио детаље. Касније је Ватикан саопштио да је мисија у току, да се ради на њој, али у тајности.
Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова рекла је да Москва није добила конкретне предлоге од Ватикана. Председник Украјине Володимир Зеленски је током посете Италији рекао да Кијеву нису потребни посредници, али да је заинтересован да Ватикан укључи у реализацију украјинске „формуле мира“.
Артјомовск - Sputnik Србија, 1920, 21.05.2023
Специјална операција у Украјини
УЖИВО Запад све више жели мир у Украјини; Експлозије у Одеској области
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала