Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Огласила се др Ранка Радуловић о спорној сеанси у ОШ "Владислав Рибникар"

© Sputnik / Лола ЂорђевићДевојка седи крај гомиле цвећа и фотографија убијених у ОШ „Владислав Рибникар”
Девојка седи крај гомиле цвећа и фотографија убијених у  ОШ  „Владислав Рибникар” - Sputnik Србија, 1920, 22.05.2023
Пратите нас
Др Ранка Радуловић, за коју је отац девојчице Софије Негић, убијене у ОШ "Владислав Рибникар", навео да је ђацима VII/2 одељења одржала "мрачну сеансу" са народном музиком и "повезивањем са духовима" само два дана после масакра, огласила се са својом верзијом спорног догађаја од 5. маја.
„У школу "Владислав Рибникар" у Београду сам хитно послата у петак, 5. маја 2023. године, са свог радног места на Клиници за психијатрију УКЦС, по налогу директора, а по захтеву Министарства здравља, заједно са групом искусних колега, у циљу пружања прве психијатријске помоћи, деци, родитељима и наставницима. Добила сам конкретан задатак да у 13 часова будем присутна на наставничком већу. Том приликом сам одговарала на стручна питања запослених, од којих су неки имали потребу да говоре о својим осећањима“, навела је др Радуловић.
Према њеним речима, тада је договорено да након састанка наставничког већа направи групу са запосленима који имају потребу да додатно разговарају са њом.
„У 15 часова на ходнику видим групу запослених и деце који се држе једни за друге и гласно плачу, а у стању велике потресености. Ученици су дошли у школу по своје ствари, први пут након масовног убиства. Пошто су били у видно узбуђеном стању и расплакани, а испред школе је била гомила људи и новинара, помислила сам да постоји могућност да их сликају и да буду злоупотребљени од стране медија. Из потребе да их заштитим, позвала сам их да не стоје на ходнику, него да дођу на планирану групу са присутним наставницима, што су сви прихватили. Њихове родитеље нисам видела у близини. На почетку групног састанка сазнајем да је то део ученика 7-2, али је било и ученика и из других разреда“, тврди др Радуловић.
Др Радуловић тврди да су у групи од наставног особља учествовали психолог школе, наставник географије, разредна 7-2 и посматраĉ, млађа колегиница са Клинике за психијатрију која је била ђак те школе. Др Радуловић тврди да је циљ састанка био да се ученици и наставници смире.
„Учесници су имали потребу да реконструишу догађај и међусобно поделе осећања. Ученици који су имали осећање кривице "преживелих“ су то вербализовали и добили су моју и групну подршку. Током састанка са ученицима и наставницима је поменута заједничка песма са екскурзије, народног жанра, а у вези са сећањем на покојног ученика А. Ч, који је ту песму током екскурзије певао заједно са њима. Пошто нисам знала ту песму тражила сам да ми је пусте са свог телефона. Као психијатар и професионални музикотерапеут сам проценила да ће за групу бити корисно ако ученици групе поново чују омиљену песму, везану за срећно сећање на мртвог пријатеља и ђака, да ће то допринети кохезији групе, помоћи процес жаловања, као и да ће смиренији изаћи из школе“, тврди др Радуловић.
Др Радуловић тврди да је група успешно завршена јер су сви учесници показивали нормалне реакције жаловања које су се разликовале у степену испољавања.
„После групе сам, истог дана, према договору направљеном за време наставничког већа, наставила да помажем групи у којој су били наставници, представници Министарства просвете и председник Савета родитеља. Све што сам урадила за школу "Владислав Рибникар", људе повезане са њом и за струку, пацијенте и грађанство током 32 године радног стажа је било у најбољој намери и стручно утемељено“, каже др Радуловић.
Подсетимо, Слободан Негић је изјавио у емисији "Утисак недеље" да је докторка Ранка Радуловић 5. маја у "Рибникару", само два дана након масовног убиства, спровела "мрачну психотерапијску сеансу" са децом која су тог дана дошла у школу да покупе своје ствари. Током те сеансе је, изјавио је Негић, деци пуштала народну музику и наводила их да треба да се повежу са духовима и душама својих убијених другара и другарица.
Три девојчице седе на улици испред школе Владислав Рибникар на Врачару” након масовне пуцњаве 3. маја 2023. - Sputnik Србија, 1920, 22.05.2023
СРБИЈА
Министарство здравља наложило ванредни инспекцијски надзор Клинике за психијатрију
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала