Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Приштина „јача“ и од Квинте кад отима – срце и ум Срба

© AP Photo / Visar KryeziuМанастир Високи Дечани
Манастир Високи Дечани - Sputnik Србија, 1920, 22.05.2023
Пратите нас
Седмогодишње одбијање приштинских власти да врате земљу манастиру Високи Дечани, као и на питању ЗСО, показује да се на Косову и Метохији ништа није променило. На КиМ нема владавине права, нема безбедности имовине, нити физичке безбедности за људе јер Срби и даље живе у гетима.
Овако професор Филозофског факултета у Београду, др Милош Ковић коментарише захтеве амбасадора држава Квинте стационираних у Приштини, као и ОЕБС-а на КиМ да привремена приштинска администрација коначно поступи по одлукама сопственог уставног суда и манастиру Високи Дечани врати 24 хектара одузете земље.
И Квинта и ОЕБС јединствени су у ставу да један од најзначајнијих српских средњевековних манастира треба да уђе у посед земље која му припада – позивају приштинске власти да подрже владавину права и упишу земљиште на име манастира.
Амбасадори Квинте додају и то да су „спровођење владавине права и поштовање независности правосуђа обавезе за све демократски изабране владе и неопходни предуслови за интеграцију Косова у европске и евроатлантске институције, укључујући даљи напредак поводом захтева Косова за чланство у Савету Европе“. Даље одлагање само је препрека том напретку, поручују они.

Парадокс случаја Високих Дечана

Према Ковићевим речима, добро је да постоји неко ко покушава да присили самопроглашене косовске власти да поштују одлуке које су сами донели. Међутим, проблем је у непомирљивости и борбености премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија.
„Нема сумње да земље политичког Запада с времена на време врше одређен притисак на Приштину. Али, да ли ће у томе успети велико је питање. Показало се да Курти у одређеним тренуцима престаје да слуша или да мења покровитеље, тако је једно време словио за немачког штићеника, после се појавио као британски штићеник, док су изнад свега, наравно, Американци“, објашњава он.
Ни Курти, али ни локалне власти у Дечанима не желе да спроведу одлуке косовског уставног суда, додаје наш саговорник. Међутим, Куртијева тврдоглавост и непомирљивост, као и одбијање да сарађује са политичким Западом, добра је за интересе Србије.
„Управо та непомирљивост Куртија по неким кључним питањима омогућава Србији да добије на времену и да покаже која страна у ствари није спремна на дијалог и на спровођење договореног. Колико год деловало страшно безакоње, оно заправо потврђује да се на Косову и Метохији ништа није променило“, категоричан је Ковић.
Високи Дечани показују да је све што на Косову и Метохији постоји као правна форма само привид – то што нешто има демократску форму и што ту форму признају западне земље не значи да је та форма заиста демократска.

Срце и ум Срба

Објашњавајући зашто су Високи Дечани толики трн у оку режиму Аљбина Куртија, наш саговорник каже да то није обична светиња, нити обичан манастир. Они су „срце и ум Срба из Метохије и са Косова“. Свако ко је посетио манастир, то зна.
„Високи Дечани су таква светиња за коју се може рећи да је изнад свега и изнад привремених власти у Приштини и манастир и наступа тако. На скроман, монашки начин, али свако ко је једном посетио Високе Дечане, а то важи и за западне политичаре, остаје под утиском такве светиње и таквог културног блага које припада светској култури“, објашњава Ковић.
Шеснаест година трајао је судски спор око тога коме припада 24 хектара земље и шуме – друштвеним предузећима „Илирија“ и „Апико“ или манастиру Високи Дечани. Косовски уставни суд донео је у мају 2016. одлуку да спорно земљиште припадне манастиру. Одлука, међутим, никада није спроведена у дело. У неколико наврата, локалне власти помогнуте „ветеранима“ бивше терористичке ОВК организовали су демонстрације против овакве одлуке, а на њихову страну у неколико наврата јавним изјавама ставили су се и Аљбин Курти и Вјоса Османи.
Али то није једини спор који манастир води са приштинским режимом. Локалне власти никако да одустану од изградње пута Дечани-Плав, који би требало да прође кроз Заштићену зону манастира који се налази на листи светске културне баштине Унеска. Приштинске власти неколико пута су прекидале градњу пута, чак је, у сарадњи са братством манастира договорено да се изгради обилазница. Међутим, питање је када ће и овај спор поново да избије на површину.
Васкршња литургија у Дечанима - Sputnik Србија, 1920, 20.05.2023
СРБИЈА
„Хитан“ захтев амбасадора Квинте Приштини: Вратите земљу Дечанима, после седам година чекања
Манастир Високи Дечани - Sputnik Србија, 1920, 20.05.2023
СРБИЈА
И ОЕБС тражи да Приштина врати земљу Високим Дечанима
Четири пута нападан оружано, манастир Вискоки Дечани је најчешће нападан објекат, не само Српске Православне Цркве, већ хришћански,на територији Европе од Другог светског рата. - Sputnik Србија, 1920, 17.05.2023
СРБИЈА
„Писмо“ из Америкe: Папирима се удварају Србима - на терену пуштају дивљање Албанаца
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала