- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Рјабков: Одлуке Вашингтона о СТАРТ-у ─ унутрашња ствар САД

© Sputnik / Наталья СеливерстоваЗграда Министарства спољних послова Русије
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 22.05.2023
Пратите нас
Могуће одлуке САД о излазу из Споразума о смањењу стратешког офанзивног наоружања (СТАРТ) представљају њихову унутрашњу ствар, изјавио је заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков.
„Мислим да је ово елемент текуће међупартијске борбе у Сједињеним Америчким Државама. Углавном, одлуке које ће се тамо доносити у вези са СТАРТ-ом данас су унутрашња ствар самих Сједињених Америчких Држава“, рекао је Рјабков, одговарајући на питање да ли постоји ризик од повлачења Вашингтона из споразума СТАРТ и како ће то утицати на сферу безбедности.
Високи дипломата је приметио да Русија, након што је обуставила дејство споразума, добровољно наставља да се „придржава његових главних квантитативних ограничења на бојеве главе“.

„Хипотетичко повлачење Вашингтона из овог споразума неће утицати на нашу садашњу позицију, а што се тиче одређених радњи које можемо и треба да предузмемо како бисмо осигурали сопствену безбедност, то се већ ради, тако да ћемо видети шта ће смислити политичари у Вашингтону, где, како видимо, данас има доста разлога за међупартијске свађе“, додао је Рјабков.

Рјабков је додао да тренутно нема контаката између Русије и САД на тему СТАРТ-а.
„Периодично постоје сигнали у виду изјава америчких представника на разним форумима. Све ово бележимо“, додао је Рјабков.
Рјабков је почетком марта објавио да је Русија 28. фебруара предала САД званичну ноту о обустављању учешћа у Споразуму о смањењу количине стратешког офанзивног наоружања (СТАРТ).
Председник Русије Владимир Путин је 28. фебруара потписао закон о обустављању учешћа Русије у Споразуму о смањењу количине стратешког офанзивног наоружања.
Самоходни лансер 9П78-1 Искандер М - Sputnik Србија, 1920, 16.05.2023
РУСИЈА
СТАРТ је суспендован: Русија неће објавити колико поседује бојевих глава
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала