- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија има противотров: Шта ако Запад испоручи Кијеву ловце Ф-16

CC BY-SA 2.0 / (U.S. Air Force / Tech. Sgt. Jerilyn Quintanilla / Два америчка ловца Ф-16 "Фајтинг фалкон" лете изнад Аљаске
Два америчка ловца Ф-16 Фајтинг фалкон лете изнад Аљаске - Sputnik Србија, 1920, 22.05.2023
Пратите нас
Западни савезници желе да испоруче Кијеву ловце Ф-16, а многи од њих су спремни и да обучавају украјинске војнике да управљају овим авионима. Међутим, по оцени руских војних експерата, њихов главни циљ није да Украјина победи на бојном пољу, већ да продуже сукоб на територији ове земље.
Бела кућа се, како пише лист „Политико“ поново налази под притиском из разлога што Европа тражи дозволу да кијевском режиму испоручи америчке ловце Ф-16. Поред тога, Велика Британија, као и Белгија, изразиле су жељу да обучавају украјинске пилоте да управљају овим америчким авионима.
Према речима немачког канцелара Олафа Шолца, припрема пилота Оружаних снага Украјине за употребу ловаца Ф-16 биће дугорочни пројекат и сигнал за Русију.

Нису довољни само авиони

Руски војни експерт Виктор Баранец каже да је ловац Ф-16 озбиљно оружје.
„Овај авион лети брзином већом од 2200 километара на сат. Ф-16 користи ракете „земља-ваздух“ и „ваздух-ваздух“. Ова летелица се добро показала у многим оружаним сукобима у којима су учествовале Сједињене Америчке Државе. И због тога се не искључује могућност да украјинске Оружане снаге Ф-16 неће користити за уништавање руских војника и официра“, објашњава саговорник Спутњика.
Слично мишљење дели и руски војни експерт Алексеј Леонков. Он не искључује могућност да ће Украјини бити испоручено око 40-50 ових авиона чији ће задатак бити наношење високопрецизних удара на руске трупе и објекте који се налазе на територијима које контролишу Оружане снаге Русије.
Међутим, Алексеј Леонков верује да ће овим авионима управљати пилоти из земаља-чланица НАТО.
„Украјинских пилота практично да више нема. Из овог закључујемо да се у овим летелицама могу налазити пилоти из Пољске или Канаде“, децидан је стручњак.
Руски војни експерт Виктор Литовкин такође сматра да ће овим авионима управљати НАТО пилоти. Што се тиче пилота из Украјине, како каже, они ће морати да прођу обуку која ће трајати око три-четири месеца, а можда чак и годину дана.
Виктор Литовкин ипак сматра да Кијеву нису довољни само авиони и НАТО пилоти у борби против Русије.
„Да би Украјина уопште могла да користи ловце Ф-16, овој земљи су потребни добро опремљени аеродроми. Поред тога, Украјинци морају имати и радарске станице, као и цео погон за одржавање ових летелица. Ово је огроман и скуп посао. Све то треба да се налази на територији украјинске државе. Њихова примена ће изазвати одређене потешкоће за земље-чланице Алијансе“, објашњава саговорник Спутњика.

Русија има „противотров“ за Ф-16

Леонков дотле износи претпоставку да Украјина ове ловце неће користити са своје територије.
„Не искључује се могућност да ће ови авиони полетати са територије Румуније. Тамо ће се вероватно налазити цела техничка база из Европе и Америке која ће опслуживати ове летелице. Ова земља је једино колико-толико сигурно место јер се, на пример, са територије Белорусије могу контролисати аеродроме Пољске помоћу руског авиона А-50“, објашњава наш саговорник.
На питање да ли ће Ф-16, ако буде испоручен Украјини, променити ситуацију на фронту, Литовкин каже да од тога нема ништа. Према речима стручњака, Русија има „противотров“ за ову америчку летелицу.
„Русија има авионе – Су-30 и Су-35 који ће се борити против америчког ловца. Они су много моћнији од Ф-16. Дакле, Американци ризикују да изгубе своје авионе на украјинском небу“, наглашава стручњак.

Различита мишљења у САД

У Сједињеним Америчким Држава иначе постоје различита мишљења поводом испоруке америчких ловаца Ф-16 Кијеву. На пример, тим америчког председника Џозефа Бајдена предложио је да се питање авиона Ф-16 одложи до краја сукоба. Високи званичници Пентагона истакли су да Кијеву баш и нису потребни ови ловци. По њима, Украјини је много важнија испорука система противваздушне одбране, артиљерије и оклопних возила.
Међутим, председник Сједињених Америчких Држава принуђен је да саслуша мишљења и других активних спољних актера и конгресмена од којих многи инсистирају на испоруци ловаца оружаним снагама Украјине. Марси Каптур, члан Представничког дома америчког Конгреса, сматра да су авиони Ф-16 главни приоритет Кијеву.
„Свако ко нам долази из Кијева помиње авионе Ф-16“, нагласила је она. Њено мишљење дели око десетак посланика Представничког дома. Међу њима су и републиканци и демократе.
С друге стране, сенатор Марк Кели рекао је да Кијеву није неопходна испорука авиона. Према његовом мишљењу, руски системи противваздушне одбране представљају озбиљну претњу, а ловце Ф-16 не треба излагати овом ризику.
Подсетимо, како је раније изјавио помоћник америчког председника за националну безбедност Џејк Саливан, Сједињене Америчке Државе и њени савезници ће након обуке украјинских пилота на авионима Ф-16 одлучити ко ће испоручити те авионе Кијеву и колико њих. Он је истакао да САД не подржавају нападе на територију Русије у случају да Кијеву буду испоручени ловци Ф-16, али зато није против тога да се они користе у евентуалним украјинским нападима на Крим који не сматра руском територијом.
Реагујући на те изјаве, руски амбасадор у Вашингтону Анатолиј Антонов упозорио је да САД морају бити свесне да би напади Украине на Крим били посматрати као напад на било који други регион Русије, а да би предавање ловаца Ф-16 Кијеву поставило питање о умешаности НАТО у сукоб.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала