- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Кршење међународног права“: „Зелени“ притисак на Мађаре да стану у строј против Русије

© Sputnik / Лола ЂорђевићНемачка министарка спољних послова Аналена Бербок
Немачка министарка спољних послова Аналена Бербок - Sputnik Србија, 1920, 23.05.2023
Пратите нас
Сукоб шефова дипломатије Мађарске и Немачке директан је окршај једине земље Европске уније која је у стању да се одупре НАТО диктату и највећег америчког вазала у Европи. Мађарска има снаге да се одупре притиску и без савезника у ЕУ, сматра политиколог Стеван Гајић.
Састанак министара спољних послова Немачке и Мађарске Аналене Бербок и Петера Сијарта завршен је сукобом због ОТП банке и блокаде помоћи Украјини, пише „Политико“. Немачка и Мађарска су се током састанка министара спољних послова у Бриселу посвађале због улоге мађарске ОТП банке у украјинском сукобу.

„Кршење међународног права“: Свађа због Украјине

Бербокова је прекорила Сијарта због одбијања Мађарске да одобри додатну војну помоћ Европске уније Кијеву. Она је цитирала и неке „неодређене изјаве“ о мађарској ОТП банци, оптуживши је за кршење међународног права.
Мађарска је одбацила оптужбе, а претходно је Сијарто саопштио да ће Будимпешта бити против издвајања 500 милиона евра из Европског фонда мира за наоружавање Украјине, све док се ОТП банка налази на списку „спонзора рата“.
Украјинска национална агенција за спречавање корупције објавила једа је мађарска ОТП банка стављена на списак „спонзора рата“ због, наводно, повлашћеног кредитирања руских војника.

„Зелени“ притисак на Мађаре да стану у строј против Русије

После прошлогодишње победе Виктора Орбана на изборима, Мађарска води избалансирану политику с намером да избегне конфронтације са ЕУ и САД, али се показало да је сукоб неизбежан јер се мађарски интереси кардинално разликују од америчких, каже за Спутњик политиколог др Стеван Гајић.
Европски интереси не постоје пошто су земље западног дела Европе заробљене елитама које су у потпуном вазалном односу према САД, а то се посебно види по „врло вулгарним изјавама“ немачке зелене министарке“ Аналене Бербок.
„Мађарска тренутно води најнезависнију политику у Европи и покушава да се позиционира као неутрална, гранична земља, посредник између 'велике Евроазије' и колективног Запада. Читава ова игранка око ОТП банке се води да би се Мађари приморали да стану у строј против Русије. Како ствари иду све лошије за НАТО у рату на територији Украјине, тако је нервоза све већа и због тога се и напада Мађарска“.

Мађарска без правих савезника у ЕУ

Орбан је као мађарски националиста схватио да конфронтација са Русијом не водиземљу нигде и приближио се Русији јер га је историја научила да су „сваки пут кад се Мађарска конфронтирала са Русијом – руски војници ушетали у Будимпешту“, истиче Гајић.
Мађарска унутар ЕУ нема ниједног савезника а у НАТО-у може рачунати само на Турску. Мада се са Пољском вредносно и идеолошки налази на истој страни барикаде против Брисела, све више се разилазе поводом Украјине. Орбан има савезнике у конзервативним снагама у разним европским државама, а тамо где су на власти може рачунати да те земље неће спутавати Мађарску.
„Мислим да ће Будимпешта има добре шансе да се одбрани од притисака, без обзира што нема савезнике. Кључну битку добила је прошле године кад је Виктор Орбан поново победио на изборима. Тад је истрпела највећи притисак, пре свега са оне стране Атлантика, да се Орбан уклони, а данас никоме не треба толика конфронтација са Мађарском“, закључио је Гајић.
Министарка спољних послова Немачке Аналена Бербок - Sputnik Србија, 1920, 23.05.2023
СВЕТ
Медији: Свађа Аналене Бербок и Петра Сијарта због Украјине
Мађарски премијер Виктор Орбан - Sputnik Србија, 1920, 23.05.2023
СВЕТ
Орбан: Европа треба да закључи безбедносни споразум са Русијом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала