- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Завршена антитерористичка операција: Шта је познато о ликвидацији украјинских диверзаната у Русији

© Sputnik / Павел Лисицын / Уђи у базу фотографијаПрипадник Федералне службе безбедности Русије (ФСБ)
Припадник Федералне службе безбедности Русије (ФСБ) - Sputnik Србија, 1920, 23.05.2023
Пратите нас
Руска војска је током антитерористичке операције блокирала и ликвидирала припаднике украјинске националистичке формације који су у понедељак упали у Грајворонски округ руске Белгородске области. Након елиминације 70 украјинских терориста на територији области је укинут режим антитерористичке операције.
Главне информације о ситуацији у Белгородској области:
Украјинска националистичка формација извршила је упад на територију руске Белгородске области 22. маја, након гранатирања међународног прелаза „Козинка“, као и неколико других цивилних објеката.
Ударима авијације, артиљерије и активним деловањем јединица које штите државну границу Западног војног округа националистичке формације су блокиране и разбијене. Ликвидирано је преко 70 украјинских терориста. Руска војска је потиснула остатке јединица украјинских диверзаната на територију Украјине где су наставили да их гађају док их нису ликвидирали.
Војници су такође уништили четири оклопна возила противника и пет камионета.
Ситуација у региону
Оружане снаге Украјине су током протеклог дана гранатирале око 20 насељених места у Белгородској области, саопштио је губернатор Вјачеслав Гладков. Коришћени су и вишецевни ракетни бацачи. Противник је такође бацао експлозив на стамбене зграде и цивиле са квадрокоптера.
Оштећено је 29 приватних кућа и три аутомобила. Без струје је остало 14 насеља.
Украјина изводи невиђени информациони напад на становнике регион, а циљ је застрашивање и изазивање опште панике. Губернатор области је позвао становнике да верују само званичним изворима.
Са територије региона где је упала украјинска диверзантска група изведено је око 100 људи.
Евакуација становника
Због упада украјинских терориста пресељени су становници девет насеља Белгородске области.
Евакуисани се налазе у центрима за привремени смештај у Старом Осколу, Јаковљевском округу и Ивњанском округу.
Жртве напада
Приликом украјинског напада рањено је 13 цивила којима је пружена медицинска помоћ, саопштио је Гладков. Дејства диверзаната нису довела до жртава међу цивилним становништвом.
Услед деловања украјинских диверзаната погинуо је цивил из села Козинка, саопштио је Гладков.
Двојица рањених становника Белгородске области су хоспитализовани. Жена рођена 1941. године преминула је приликом евакуације. Утврђује се узрок њене смрти.
Реакција власти
Истражни комитет Русије покренуо је кривични поступак на основу шест чланова Кривичног закона земље. Међу њима су тероризам, покушај убиства припадника снага безбедности, покушај убиства, намерно уништавање или оштећивање имовине, илегална трговина оружјем и експлозивом.
Истражитељи утврђују идентитет украјинских диверзаната.
Портпарол руског председника Дмитриј Песков саопштио је да упад украјинских диверзаната изазива дубоку забринутост у Кремљу.
Заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев рекао је да власти у Кијеву лажу да диверзантски упади на руску територију немају никакве везе са њима.
Министарство одбране Русије саопштило је да је Украјина након пораза у Артјомовску прешла на терористичке акције против цивилног становништва.
Реакција Украјине
Власти украјинске Сумске области објавили су евакуацију становника из неколико насеља у Ахтирском округу који се налази у близини границе са руском Белгородском области.
Заменик председавајућег Савета безбедности Русиеј Дмитриј Медведев - Sputnik Србија, 1920, 23.05.2023
Специјална операција у Украјини
Медведев: Извршиоци напада на Белгородску област су бандити; Одговорност на Кијеву, САД, ЕУ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала