- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Детаљи о возачу камиона који се закуцао у ограду Беле куће: Хтео да убије Бајдена и преотме власт

© AP Photo / Evan VucciБела кућа у Вашингтону
Бела кућа у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 24.05.2023
Пратите нас
Младић из Мисурија, 19-годишњи Сај Варшит Кандула, који је у понедељак намерно ударио изнајмљеним камионом у ограду у близини Беле куће у Вашингтону, рекао је полицији да се диви нацистима и да жели да „преотме власт“, показују судски извештаји.
Он је казао да је спреман да убије америчког председника Џоа Бајдена, потпредседницу Камалу Харис и њихове породице и да „освоји власт“, а, како је навео, напад је планирао шест месеци.
Возач је изнајмио понедељак увече камион У-Хаул, а око 21.35 возилом је излетео на тротоар испред Беле куће и ударио у металну баријеру северно од Беле куће, наводи се у извештају Тајне службе који је предат Федералном окружном суду у Вашингтону.
Кандулу терете и за пљачку имовине Сједињених Држава у износу већем од 1.000 долара.
Када су агенти Тајне службе питали Кандулу о застави са кукастим крстом коју је извадио из ранца, он је наводно рекао да ју је купио преко интернета јер нацисти „имају сјајну историју“, а Хитлера је описао као „снажног вођу“ коме се диви, наводи се у судском документу.
„Возач је рекао да се диви њиховој ауторитарној природи, еугеници и јединственом светском поретку. Његов циљ је био да уђе у Белу кућу, преузме власт и постане глава нације“, преноси Ен-Би-Си њуз позивајући се на извештај.
Кандула се појавио у Вишем суду Вашингтона у уторак, а очекује се да ће се прво појавити пред савезним судом у среду поподне.
Возач изнајмљеног камиона који је у понедељак ударио у препреке у близини Беле куће суочава се са вишеструким оптужбама које укључују претњу убиством председника САД, саопштила је у понедељак америчка полиција.
Осумњичени је, између осталог, оптужен за претњу да убије, отме или нанесе повреде америчком председнику, потпредседнику или члановима његове породице, пренео је Ројтерс.
Поред тога, он се суочава са оптужбама за напад опасним оружјем, незаконито нарушавање приватне имовине, уништавање савезне имовине и опасно управљање возилом.
Бела кућа - Sputnik Србија, 1920, 23.05.2023
СВЕТ
Узбуна у САД: Kамионом ударио у баријере код Беле куће, нађена застава са кукастим крстом /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала