Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Шта очекују Срби на Северу КиМ пред критични 1. јун

© Sputnik / Теодор АнастасијевићПротестна шетња Срба на Косову и Метохији због рањавања Милана Јовановића.
Протестна шетња Срба на Косову и Метохији због рањавања Милана Јовановића. - Sputnik Србија, 1920, 24.05.2023
Пратите нас
Свега недељу дана остало је до 1. јуна који су Срби на северу Косова одредили као датум када истиче рок у ком се од власти у Приштини очекује да престану са малтретирањем Срба иначе ће народ узвратити тоталним отпором.
Некадашњи председник локалне скупштине Северна Митровица Немања Бишевац у разговору за Спутњик каже да до првог јуна очекује још притисака од стране Аљбина Куртија на Србе на северу Косова, да српски народ једину наду виду у држави Србији и да се нада да ће Срби 1. јун дочекати у миру.
Бишевац каже да су његова очекивања да ће приштинске власти наставити са постављањем нелегитимних градоначелника.

„До првог јуна, по најавама из Приштине, на Северу нас очекује полагање заклетви нелегитимних градоначелника у преостале три општине, Звечан, Лепосавић и Зубин Поток. Понашање Приштине и насилно инсталирање градоначелника не доприноси побољшању ситуације на терену. Српски народ је сатеран уз зид, а насилничко понашање Приштине народ не може да трпи“, каже Бишевац.

На питање, шта је оно што ће се десити 1.јуна и шта очекује Србе тог датума, Бишевац каже да Срби од Албанаца не очекују ништа добро:
„Иако је први 1. јун већ за неколико дана, не очекујемо ништа добро да може да се деси од Приштине ка нама, Србима. Услов свих услова је формирање Заједнице српских општина на коју чекамо пуних 10 година. Да бисмо изградили поверење, потребно је да се договори поштују, а албанска страна није испоштовала ни основне договоре из 2013. и 2015. године. Са друге стране, наше очи су упрте у Београд и у председника Вучића. Очекујемо да ће он, заједно са нашом владом и представницима Српске листе наћи начин да створимо услове за нормалан живот неалбанаца на Косову и Метохији“, рекао је Бишевац.
Он напомиње да власт Аљбина Куртија нема слуха за потребе Срба, већ чини све супротно од тога кроз хапшења малтретирања и монтиране процесе чиме додатно отежава живот косметских Срба.

„Не очекујем да ће приштинске власти имати слуха за захтеве Срба. Од доласка Куртија на власт, ниједна једина добра ствар није урађена за српску заједницу. Измишљају се и монтирају процеси, специјалци шетају градским срединама потпуно наоружани, криминализује се читава једна заједница, а све зарад насилног заузимања и протеривања Срба. Не постоји пример у цивилизованом свету да постоје лежећи полицајци на магистралном путу као на импровизованом пункту специјалних јединица на Бистричком мосту. Али српски народ је спреман да истраје у својој борби да сачува своја огњишта. Нису нас уплашиле базе специјалаца, већ напротив, ујединиле су нас и ојачале нашу веру у слободу“, тврди некадашњи председник локалне скупштине у Северној Митровици.

Великих очекивања нема ни од стране међународних представника јер Срби према речима Бишевца немају коме да се обрате а једина вера је вера у своју државу, Србију.
„Очекујем да међународна заједница, ако ништа друго, макар позове приштинске власти да прекину са угњетавањем српског народа. Немамо коме да се обратимо, представници Квинте углавном прећутно дају сагласност за сулуде потезе Албина Куртија. Верујемо само себи и својој држави Србији. Забринути јесмо, али нисмо уплашени. Надамо се да ћемо и овај 1. јун, али и сваки наредни дочекати у миру“, закључио је Бишевац.
Блокада на Јарињу - Sputnik Србија, 1920, 21.05.2023
СРБИЈА
Србин приведен на Јарињу пуштен након информативног разговора
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала