- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Руска артиљерија у зони специјалне војне операције у Запорошкој области - Sputnik Србија

УЖИВО Украјина купује од Америке систем НАСАМС

Пратите нас
Специјална операција руске војске у Украјини, 455. дан. Након упада украјинских диверзаната у Белгородску област руске снаге су у антитерористичкој операцији ликвидирале 70 терориста. Украјинске снаге нагомилавају војску код места Часов Јар у близини Артјомовска. Снаге Кијева поново интензивно гранатирају ДНР.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
21:45 24.05.2023
Стејт департмент одобрио је уговор о продаји Украјини једног противваздушног ракетног система НАСАМС и опреме за њега у вредности од 285 милиона долара, саопштио је Пентагон.
Тај уговор ће, како је саопштено из Министарства одбране, „служити циљевима и интересима Сједињених Држава у области националне безбедности“, јер подразумева пружање војне помоћи „партнеру који одржава политичку стабилност и економски напредак у Европи“.
„Украјина има хитну потребу да јачање одбране од руских ракетних и ваздушних удара. Набавка и ефикасна употреба овог оружја ојачаће способност Украјине да заштити своје грађане и критичну националну инфраструктуру“, саопштио је Пентагон.
21:25 24.05.2023
Споменик Богдану Хмељницком у Кијеву. Иза Кијевско-печерска лавра - Sputnik Србија, 1920, 24.05.2023
РУСИЈА
Песков о промени црквеног календара у Украјини: Лудило и самовоља
19:28 24.05.2023
Експлозије у Харковској области, пишу украјински медији.
18:37 24.05.2023
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг уверен је да је Украјина већ добила довољно оружја да „ослободи велику територију“, изјавио је генерални секретар НАТО-а на конференцији за новинаре у Бриселу.
„Сигуран сам да је Украјина већ добила довољно оружја да ослободи велику територију“, рекао је Столтенберг.
Поновио је и да поздравља одлуке земаља алијансе да Украјини обезбеде крстареће ракете и започну обуку пилота за западне ловце.
17:51 24.05.2023
Експолозије у Сумској области
17:15 24.05.2023
17:14 24.05.2023
16:04 24.05.2023
Главно са новог брифинга Министарства одбране Русије:
◾Оружане снаге Русије су ликвидирале 150 украјинских војника у правцу Доњецка;
◾Оружане снаге Русије су ликвидирале око 125 војника Оружаних снага Украјине на јужно-доњецком и запорошком правцу;
◾Руске трупе су ликвидирале више од 60 војника и уништиле самоходни топ „Гвоздика“ Оружаних снага Украјине у правцу Красног Лимана;
◾У ДНР је уништено складиште муниције 54. меһанизоване бригаде Оружаниһ снага Украјине;
◾Оружане снаге РФ су гађале осматрачницу 110. механизоване бригаде Оружаних снага Украјине код Авдејевке у ДНР;
◾Руске трупе уништиле су складишта муниције Оружаниһ снага Украјине код Славјанска и Григоровке у ДНР;
ПВО Руске Федерације оборила је за дан украјински авион МиГ-29, као и 20 дронова.
15:08 24.05.2023
Украјина је обуставила извоз електричне енергије због потребе да обезбеди домаћу потрошњу, саопштила је национална енергетска компанија „Укренерго“.
„Тренутно се не обавља увоз и извоз електричне енергије. Разлог за одсуство извоза електричне енергије из Украјине је потреба да се покрију унутрашње потребе земље и обезбеде резерве за вечерње сате максималне потрошње“, објаснили су из компаније.
Укренерго је назвао ситуацију у близини прве линије фронта тешком, саопштио је да су потрошачи остали без струје у Сумској области, али је напоменуо да током протеклог дана није било оштећења на мрежи компаније.
13:33 24.05.2023
У циљу примене високотехнолошких модела технике као што су тенкови Т-90М „прорив“, БМП-2М са борбеним модулом „бережок“, БМП-3, као и различитих беспилотних летелица обучено је око 5.000 специјалиста, саопштио је министар одбране Русије Сергеј Шојгу на колегијуму војног ресора.
Он је додао да је од почетка специјалне војне операције обучено више од 120 хиљада војника.
Према његовим речима, центри за обуку МО Русије не само да изводе индивидуалну обуку, већ и обучавају посаде, посаде тенкова и борбених возила, укључујући формације и војне јединице формиране у новим регионима.
13:12 24.05.2023
Министар одбране Русије Сергеј Шојгу - Sputnik Србија, 1920, 24.05.2023
Специјална операција у Украјини
Шојгу обећао: На нападе украјинских екстремиста одговорићемо оштро
11:24 24.05.2023
У Кијеву су признали улогу Оружаних снага Украјине у нападу диверзантско-обавештајне групе на Белгородску област Русије, истакавши да су украјински војници пружали подршку диверзантима, пише издање „Њујорк тајмс“, позивајући се на анонимног украјинског званичника.
Према извору, украјински војници су углавном дејствовали као подршка, бранећи границу Украјине у том региону (Белгородске области) за случај руског контранапада.
Истовремено, украјински званичник је изјавио да ниједан припадник украјинских снага није ступио на територију Русије.
Он је такође признао да је међу диверзантима било људских губитака.
Званичник је одбио да наведе још неке детаље, не објаснивши, на пример, одакле диверзантима америчка техника.
10:53 24.05.2023
Стални представници чланица ЕУ договорили су се да се на још годину дана продужи укидање царине на увоз робе из Украјине, укључујући жито, саопштено је из представништва тренутно председавајуће Шведске.
У саопштењу на Твитеру се додаје да ће то помоћи Украјини да очува стабилне трговинске односе са ЕУ и одржи своју привреду.
Одлука сада треба да прође формалну процедуру усвајања на министарском нивоу, након чега ће ступити на снагу.
10:49 24.05.2023
Обука украјинских војника према НАТО стандардима - Sputnik Србија, 1920, 24.05.2023
РУСИЈА
Лавров: НАТО земље де јуре учествују у сукобу у Украјини
09:17 24.05.2023
Руска полиција је почела са радом у Артјомовску, рекао је в.д. лидера ДНР Денис Пушилин.
Пушилин је јуче посетио Артјомовск. Како је рекао, у граду нема цивила.
09:16 24.05.2023
Губернатор Белгородске области Вјачеслав Гладков рекао је да је у току ноћи у Белгороду одбијен интензиван напад украјинских беспилотних летелица.
Повређених нема, рекао је он.
09:14 24.05.2023
Кијев жели да задржи транзит руског гаса и нафте преко Украјине
Кијев и „Нафтогас Украјине“ инсистирају на одржавању транзита руске нафте и гаса преко територије Украјине, између осталог да би сачували своје приходе, пише лист „Вашингтон пост“.
„‘Нафтогас’ и високи политички лидери инсистирају на томе да Украјина не може и не треба да затвара гасоводе, како да би претендовала на преостали приход, тако и из разлога што су неки од европских присталица Кијева и даље зависни од руске нафте и гаса“, пише лист.
Лист наводи да, упркос чињеници да је Кијев од Запада захтевао увођење оштријих санкција Русији и прекид практично свих економских веза са Москвом, ма колико то „надреално изгледало, Украјина инсистира да практично нема другог избора, осим да подржи сопствене пословне договоре“ и лобира да их очува.
Кијев инсистира на томе да постојећи договори наводно дају одређене полуге утицаја на Москву и помажу у ограничавању места на којима врше ваздушни удари, објашњава „Вашингтон пост“.
Како пише у чланку, радна група за санкције Русији, којом председавају шеф канцеларије Владимира Зеленског Андреј Јермак и бивши амерички амбасадор у Русији Мајкл Мекфол, објавила је у априлу „акциони план“ у којем су наведени додатни кораци против Русије.
„Али план је посебно позивао на очување транзита руских енергетских ресурса преко територије Украјине“, примећује лист. Истовремено су у плану садржани позиви на обустављање рада „свих преосталих гасоводних рута које контролише Русија“, као и да се „заустави директна испорука руског гаса Европској унији, осим преко Украјине“, додаје се у чланку „Вашингтон поста“.
08:46 24.05.2023
Опасност од пробоја украјинских снага на ободима Артјомовска је минимална, рекао је в.д. лидера ДНР Денис Пушилин.
„Врхунац опасности, док је трајала активна фаза, када је противник покушавао да на ободима окружи момке у самом Артјомовску, је прошао…. Мислим да је ризик минималан, али ипак постоји јер противник може да убаци још неке резерве“, рекао је Пушилин за „Соловјов лајв“.
08:04 24.05.2023
Руски ПВО систем С-350 "витјаз" оборио је украјински авион у зони Специјалне војне операције у потпуно аутоматском режиму без учешћа оператера. Овај начин рада тестиран је први пут у свету у борбеним условима.
07:29 24.05.2023
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала