- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров: НАТО земље де јуре учествују у сукобу у Украјини

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаОбука украјинских војника према НАТО стандардима
Обука украјинских војника према НАТО стандардима - Sputnik Србија, 1920, 24.05.2023
Пратите нас
Чланице НАТО-а де јуре учествују у украјинском сукобу, ова неодговорна политика повећава претњу од директне војне конфронтације нуклеарних држава, изјавио је министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров.

„Фактички, а заправо, де јуре, земље НАТО-а директно учествују у сукобу на страни Кијева. Ова неодговорна политика суштински повећава претњу директне конфронтације нуклеарних држава“, рекао је он на XI Међународном сусрету званичника, задужених за питања безбедности.

Дипломата је истакао да западне престонице добијају сигнале од Русије о недопустивости таквог сценарија, али те сигнале или игноришу или грубо искривљују у пропагандне сврхе.
Према његовим речима, ширење Северноатлантске алијансе на исток одраз је намера које су чиниле основу Хитлерове политике „drang nach Osten“ („Продор на исток”).
Он је истакао да су се праве намере манифестовале децембра 2021. године када су одбацили руске предлоге о правно обавезујућим безбедносним гаранцијама за Русију.

Руски апел САД и ЕУ

Лавров је такође поручио да Русија апелује на Сједињене Америчке Државе и Европску унију да одустану од насилних једностраних одлука у циљу смањења напетости у свету.
„У интересима снижавања међународне напетости, позивамо Вашингтон и Брисел да одустану од насилних једностраних одлука, покушаја маргинализовања Уједињених нација и стварања ван њених оквира нелегитимних структура ограниченог састава, које претендују да владају над свима осталима“, нагласио је министар.
Званичник је оценио да је тренутно у првом плану задатак обнављања архитектуре глобалне безбедност како би постала одрживија, а на основу безусловног поштовања принципа Повеље УН у њиховој целини и међусобној повезаности у пракси.
Министар је приметио и да су САД и њихови савезници претворили Организацију за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) у маргиналну структуру која не утиче на стање ствари у области безбедности у Европи.

Тенденције Вашингтона и савезника опасне

Лавров је, поред тога, изјавио да Русија сматра да је тенденција САД и њихових савезника примене комерцијалних сателита у војним циљевима за мешање у унутрашња питања државе - опасна.
Дипломата је поручио да Москва позива на коришћење космичке инфраструктуре искључиво у складу са одредбама Споразума о космосу из 1967. године.
Он је нагласио да проблем милитаризације космичког простора захтева „посебну пажњу“.

„Москва је у вези са тим иницирала бројне конструктивне иницијативе, заједно са Кином предложили смо нацрт Споразума о спречавању распоређивања оружја у космичком простору, примени силе или претњи силом против космичких објеката“, додао је шеф руске дипломатије.

Запад свесно провоцира сукобе у Латинској Америци и Африци

Лавров је, такође, нагласио и да западне земље у Африци, Латинској Америци и земљама Карипског басена нарочито провоцирају међудржавне и међуетничке сукобе.
Он је објаснио да Запад и даље експлоатише богате ресурсе афричког континента.
„Сједињене Државе посматрају земље Латинске Америке и Карипског басена као своје задње двориште и нервозно реагују када те државе спроводе независну, самосталну политику“, закључио је Лавров.
Последњи пример овакве политике Запада, истакао је министар је ситуација у Судану.
Председик Републике Српске Милорад Додик ће се као специјални гост обратити на безбедносном форуму у Русији. На седници учествује и представник Србије, директор БИА Александар Вулин.
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 24.05.2023
РУСИЈА
Безбедносни форум у Москви, присуствују Додик и Вулин; „Напетост у свету расте“ - поручио Путин
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала