- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

ФСБ спречила терористичке нападе на две руске нуклеарке уочи Дана победе /видео/

© ЦОС ФСБ РФ / Уђи у базу фотографијаПрипадник ФСБ Русије
Припадник ФСБ Русије - Sputnik Србија, 1920, 25.05.2023
Пратите нас
Федерална служба Русије (ФСБ) саопштила је да је уочи Дана победе осујетила терористички напад који су специјалне службе Украјине планирале да изведу на Лењинградску и Калињинску нуклеарну електрану.
У саопштењу се наводи да је диверзантско-терористичка група Спољнообавештајне службе Украјине уочи Дана победе покушала да дигне у ваздух више од 30 стубова високонапонских далековода Лењинградске и Калињинске нуклеарке.
То би, према идеји украјинских специјалних служби „довело до прекида у раду нуклеарних реактора, нарушавања редовног режима рада нуклеарки и нанело озбиљну штету економији и угледу Русије“.

„Терористи су успели да дигну у ваздух један и минирају четири стуба далековода Лењинградске нуклеарке, као и да поставе импровизоване експлозивне направе испод седам стубова Калињинске нуклеарне електране“, наводи се у саопштењу.

ФБС је саопштила и да је привела три украјинска диверзанта, које је регрутовао Кијев, а који су припремали акте против поменутих нуклеарки и који су у том циљу прошли специјалну обуку на територији Украјине. Такође, приведена су и двојица њихових саучесника који су руски држављани.
У саопштењу се, поред тога, истиче да су приведени украјински диверзанти и њихови саучесници потврдили да су сарађивали са Спољнообавештајном службом Украјине, према чијем налогу је и требало да изврше терористичке нападе на две руске нуклеарке.
Експлозив за дизање у ваздух стубова далековода руских нуклеарки, према саопштењу, украјинске специјалне службе планирале су да прокријумчаре из Пољске у Литванију, затим преко Белорусије у Тверску област.
Из тајних скровишта које су организовали диверзанти, ФСБ је запленио 36, 5 килограма пластичног експлозива „С-4“, 61 електрични детонатор стране производње, као и 38 електронских тајмера и два пиштоља (Макаров ПМ) са муницијом.
Против припадника диверзантско-терористичке групе покренут је кривични поступак према одговарајућим члановима Кривичног закона Русије. Њима је одређена и мера забране у виду притвора.
ФСБ наглашава да се активности на документовању криминалне делатности и потрази за организаторима, диверзантима и њиховим саучесницима настављају.
Лењинградска нуклеарна електрана налази се у близини града Сосновиј Бор (Лењинградска област) и највећа је нуклеарка у Русији према капацитету и једина у којој раде енергетски блокови два различита типа.
Калињинска нуклеарка смештена је близу града Удомља (Тверска област). У њој раде четири енергетска блока са реакторима ВВЕР-1000 капацитета по 1000 MW.
Припадници ФСБ Русије - Sputnik Србија, 1920, 10.05.2023
РУСИЈА
ФСБ привео Украјинца који је по налогу Кијева планирао терористичка акта у Запорошкој области
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала