- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Какав ће бити нови „светски рат“ и кога ће највише погодити

© AP Photo / Kin CheungЧовек стоји поред знака долара
Човек стоји поред знака долара - Sputnik Србија, 1920, 25.05.2023
Пратите нас
Мир је на путу ка новом економском рату услед измењених односа у валутној политици, а тај рат ће донети катастрофалне последице Европи, изјавио је аутор немаког листа „WirtschaftsWoche Heute“ Вернер Плумпе.
Аутор подсећа на изјаву бившег председника Француске Валери Жискар д'Естена, који је тврдио да САД користе „прекомерну привилегију“ позиције долара као светске резервне валуте, док су остале земље принуђене да редовно финансирају дефицит трговинског баланса.
„Ако би САД, као већина других земаља, морале редовно да финансирају тај дефицит, тешко да би могле да покривају дефицит платног баланса. Пре би морале нагло да смање увоз. Ипак, 'прекомерна привилегија' омогућава САД да одржавају макар део свог благостања на рачун других земаља“, објашњава Плумпе.
Према његовим речима, таква привилегија, као и страх да је не изгубе у условима света који се мења, подстичу Вашингтон на агресивне поступке.
„Циљ америчке политике и даље је да сачува ту привилегију. Управо се тиме објашњавају многа спољнополитичка дејства САД, а пре свега њихови покушаји да потисну конкурентне валутне и економске системе. Светски економски рат, чије се контуре већ указују, биће највероватнији исход те борбе – с катастрофалним последицама по Европу, која ће се наћи између два фронта“, закључује аутор.
Министарство финансија САД у писмима упућеним Конгресу САД упозорава да већ 1. јуна САД неће бити у стању да у пуном обиму испуњавају обавезе уколико законодавци до тада не одобре проширење лимита позајмица.
Садашња горња граница америчког државног дуга изности 31,4 билиона долара. Она је достигнута још у јануару, када је влада искористила ванредне економске мере како би избегла дефолт.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала