- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лукашенко: Почело пребацивање руског нуклеарног оружја у Белорусију

© Sputnik / Ramil SitdikovРакета „Топољ М“
Ракета „Топољ М“ - Sputnik Србија, 1920, 25.05.2023
Пратите нас
Председник Белорусије Александар Лукашенко саопштио је да је почело пребацивање нестратешког нуклеарног оружја из Русије на територију Белорусије.

„Председник Русије Владимир Путин ме је обавестио да је потписао указ о нашим акцијама о распоређивању нуклеарног оружја у Белорусији. Дакле, ради се о конкретном документу. Донета је одлука која је наставак онога што је усмено речено. Требало је у Белорусији припремити и места складиштења и тако даље. Све смо то урадили, зато је већ почело пребацивање нуклеарне муниције“, рекао је Лукашенко у Москви, пренела је белоруска агенција „Белта“.

Процес се одвија у оквиру споразума са Русијом о распоређивању тактичког нуклеарног оружја у Белорусији.
На питање новинара да ли се нестратешко нуклеарно оружје већ налази у Белорусији, Лукашенко је одговорио да ће то разјаснити након повратка у републику.
Он је додао да се са Путином договорио о конкретном броју и местима где ће бити распоређено нестратешко нуклеарно оружје у Белорусији.

„Договорили смо се о распоређивању нуклеарног оружја – где и колико муниције. Требало је да се донесе одлука, а председник Русије је донео тачно онако како је обећао“, казао је Лукашенко у интервјуу новинару Павлу Зарубину.

Међутим, белоруски лидер није желео да ради о којој количини оружја је реч и где ће оно бити распоређено.
Лукашенко је гарантовао безбедност руског нуклеарног оружја у Белорусији.

„Ми смо педантни, опрезни људи. Зато не брините за нуклеарно оружје, ми смо одговорни за њега. То су озбиљна питања. Биће све у реду“, казао је белоруски лидер на снимку који је објавио Телеграм канал „Шот“.

Почетком године Москва и Минск су се договорили да у Белорусији распореде тактичко нуклеарно оружје. Председник Русије Владимир Путин рекао је да ће изградња складишта за поменуту врсту оружја на територији Белорусије бити завршена 1. јула.
Руски лидер је такође казао да Русија неће прекршити међународне обавезе и да ће урадити исто што Америка чини већ деценијама, размештајући своје тактичко нуклеарно оружје у Европи. Како је рекао портпарол Кремља Дмитриј Песков, реакција Запада неће утицати на планове Москве.
Министар одбране Сергеј Шојгу рекао је да ће Москва задржати контролу над нестратешким нуклеарним оружјем које ће бити распоређено у Белорусији.
Руски председник Владимир Путин и белоруски лидер Александар Лукашенко на Евроазијском економском форуму у Москви - Sputnik Србија, 1920, 25.05.2023
РУСИЈА
Лукашенко захвалио Путину на нуклеарном оружју
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала