- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лукашенко захвалио Путину на нуклеарном оружју

© Sputnik / Григорий Сысоев / Уђи у базу фотографијаРуски председник Владимир Путин и белоруски лидер Александар Лукашенко на Евроазијском економском форуму у Москви
Руски председник Владимир Путин и белоруски лидер Александар Лукашенко на Евроазијском економском форуму у Москви - Sputnik Србија, 1920, 25.05.2023
Пратите нас
Белоруски председник Александар Лукашенко изјавио је да је захвалио руском председнику Владимиру Путину што је одлучио да распореди тактичко нуклеарно оружје на територији Белорусије.
Током говора председника Казахстана Касима Жомарта Токајева на јучерашњој пленарној седници другог Евроазијског економског форума у Москви који је рекао да је интеграција Москве и Минска прилично блиска да чак „деле и нуклеарно оружје“, камере су приказале како су се Лукашенко и Путин изненада руковали.
Новинар Павел Зарубин питао је Лукашенка о чему су причали.

„Док се говорило о нуклеарном оружју, искрено говорећи, због акустике нисам добро чуо, а Владимир Владимирович ми каже да је донета одлука о распоређивању тактичког нуклеарног оружја у Белорусији. На те његове речи одговорио сам: ‘Хвала’. Ето о томе је реч“, појаснио је он у видео снимку, објављеном на телеграм каналу Зарубина.

Претходно је руски министар одбране Сергеј Шојгу на састанку са својим белоруским колегом Виктором Хрењином у Минску изјавио да су због активности заједничких нуклеарних мисија НАТО-а, Русија и Белорусија принуђене да предузму одговарајуће реципрочне мере, те да је организован рад на размештању нестратешког нуклеарног оружја Русије на територији Републике Белорусије.
Министар одбране Белорусије Виктор Хрењин оценио је да размештање нестратешког нуклеарног наоружања у Белорусији представља одговор на агресивну политику непријатељских земаља.

Лукашенко: Евроазијска економска унија нови центар за доношење одлука у свету

Председник Белорусије је коментарисао Евроазијску економску унију и навео да би требало да постане један од најјачих центара у коме ће се доносити све одлуке у свету.

„Модеран свет се налази у фази глобалних промена, улази у епоху великих трансформација и стратешког развоја. Потребно је формирати уместо униполарног система управљање новим центрима за доношење одлука, који ће обезбедити уважавање интереса свих учесника међународних односа. Пажња која је у Москви посвећена сведочи о томе да би један такав центар требало да буде и Евроазијска економска унија“, нагласио је он.

Истакао је и да се ЕЕУ веома споро креће по питању формирања јединственог тржишта енергената и додао да је ту пре свега реч о формирању заједничког тржишта гаса, нафте, нафтних производа, као и о реализацији пројеката на тему дигитализације и либерализације транспортног тржишта.
Лукашенко је подвукао да би приоритетан задатак требало да и даље остане формирање пуноправног економског савеза и да би то требало да буде циљ у блиској будућности.
Закључио је да би као одговор на санкције Запада требало активизирати сарадњу Евроазијске економске уније са Шангајском организацијом за сарадњу (ШОС), БРИКС-ом и Асоцијацијом нација југоисточне Азије (АСЕАН).
МИП Русије - Sputnik Србија, 1920, 25.05.2023
РУСИЈА
МИП Русије: Војно-нуклеарне мере безбедности Савезне државе Русије и Белорусије ─ изнудио НАТО
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала