- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Новак је био ту када је Александру било тешко – сада мора против њега

© JUNG YEON-JEАлександар Ковачевић
Александар Ковачевић - Sputnik Србија, 1920, 25.05.2023
Пратите нас
Први противник Новака Ђоковића на Ролан Гаросу биће амерички тенисер Александар Ковачевић који је тренутно 114. тенисер света, а на АТП туру је тек од 2021. године. Ђоковић и Ковачевић никада нису имали прилике да играју један против другог, али је српски ас младом Американцу српског порекла узор.
Новак Ђоковић има тежак жреб на Ролан Гаросу јер га потенцијално у полуфиналу већ чека Карлос Алкарас, али неће српски ас моћи да се опусти ни на старту јер је његов први ривал изузетно мотивисан јер игра свој први Гренд слем турнир у каријери.
Александар Ковачевић рођен је 1998. године у Сједињеним Америчким Државама где су се његови родитељи Милан и Миланка доселили неколико година раније. Ковачевићи су у Југолславији били тенисери, али су се касније ипак одлучили за тенис, па је тако један од Александрових тренера управо његов отац Милан.
Због посвећености студирању и образовању у професионалне тениске воде није као неке колеге ушао у тинејџерским данима већ када је имао 22 године, али се одмах препознао потенцијал. Дипломирао је финансије, али је у исто време вредно и напорно тренирао тенис.
Исте године када је стигао на тур добио је прилику да упозна свог идола Новака Ђоковића, а српском асу и дан данас је захвалан на томе што је имао прилику да тренира са њим.

„У мечу последњег кола квалификација против Трунгелитија имао сам седам или осам меч лопти. Био је то један од најгорих пораза које сам икада доживео. Сутрадан, када сам био у теретани, Новак ми је рекао да је чуо за мој меч и питао ме да ли желим да му се придружим фитнесу. Био сам шокиран. Тада је покушавао да дође до календарског гренд слема и није морао да ми посвети своје време. Било је то невероватно искуство. На крају ми је Новак рекао да имам светлу будућност и да треба да тренирам са њим у Србији“, открио је Ковачевић.

Амерички тенисер почео је да бележи добре резултате прошле године, посебно у Сеулу где је стигао до полуфинала, а на том путу елиминисао је и Миомира Кецмановића.
Од почетка ове године има две челенџер титуле из Вакуа и Кливленда, док је на Мастерсу у Мајамију после успешних квалификација стигао до другог кола.
Ковачевић је у марту остварио свој најбољи пласман односно 107. место на АТП листи.
„Желели смо да он игра, дали смо му рекет, а онда је било и доступних тренера и тако је почео. Ништа није било планирано, јер смо током викенда морали да га водимо са собом на тенис јер није имао ко да га чува, тако се родила љубав“, рекла је у једном интервјуу Миланка Ковачевић.
Амерички тенисер обожава сноубординг, џет ски и скокове са висине, а често воли да излази и из своје зоне конфора.
„Водим се филозофијом да сваког дана треба да урадим нешто што ми се чини нелагодним. То ме чини чвршћим. Чак се и туширам хладном водом ујутру, то ми помаже да се суочим са свим проблемима на терену“, рекао је Ковачевић.
Хамад Међедовић - Sputnik Србија, 1920, 25.05.2023
СПОРТ
Хамад од нуле до остварења сна – после нестварног преокрета српски тенисер на Ролан Гаросу
Мира Андрејева - Sputnik Србија, 1920, 25.05.2023
СПОРТ
Сибирско чудo на Ролан Гаросу
Новак Ђоковић – Ролан Гарос - Sputnik Србија, 1920, 25.05.2023
СПОРТ
Новак против Александра у првом колу Ролан Гароса – Алкарас чека већ у полуфиналу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала