- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Падају цене станова у Црној Гори: Приморје јефтиније од Подгорице

CC0 / Pixabay / Поглед на Будву
Поглед на Будву - Sputnik Србија, 1920, 25.05.2023
Пратите нас
Просечна цена квадрата стана у новоградњи на нивоу Црне Горе у првом кварталу износила је 1.389 евра. То је трећи узастопни квартал са падом цена станова, показују подаци Управе за статистику Монстат.
У трећем кварталу прошле године (јул, август, септембар) просечна цена квадрата у новоградњи у комерцијалној продаји била је на рекордном нивоу и износила је 1.446 евра, у четвртом кварталу (октобар, новембар, децембар) пала је на 1.409 евра, а сада на 1.389 евра, преносе црногорски медији.
Ово су цене које је Монстат добио на основу закључених купопродајних уговора и односе се на продају коју су обавила регистрована привредна друштва. У овај просек нису урачунати станови из такозваних синдикалних програма солидарности.
У 2020. години, током пандемије ковида-19, цена квадрата стана, према подацима Монстата је пала на просечних око 1.100 евра, да би током 2021. године нарасла на око 1.200 евра.
У последњем кварталу 2021. године просечна цена квадрата стана у новоградњи и комерцијалној продаји износила је 1.209 евра и након тога почиње њен раст, подсећају подгорички медији.
На почетку прошле године просечна цена квадратног метра стана је порасла на 1.346 евра, а затим у другом кварталу на 1.425 евра.
Разлози за то повећање, како је тада саопштавано из грађевинских предузећа, био је раст цена грађевинских материјала изазван поремећајем на тржишту због украјинске кризе, прекида линија снабдевања и раста цене енергената.
Цене грађевинских материјала су почеле да се смањују крајем прошле године, али цене станова нису у потпуности пратиле тај пад због раста интересовања купаца пре свега Украјинаца, Руса и Турака.
У Подгорици је просечна цена квадрата стана у новоградњи у комерцијалној продаји у првом кварталу ове године износила 1.409 евра, што је најнижа цена у последња четири квартала.
На приморју просечна цена квадрата сада износи 1.392 евра, и незнатно је већа него на крају прошле године када је била 1.387 евра.
Знатно веће цене станова у шест приморских општина биле су у првој половини 2022. године - 1.445 и 1.473 евра.
Ова статистика показује и да су просечне цене ниже на приморју него у Подгорици.
У северној регији просечна цена квадрата у првом кварталу ове године износила је 1.201 евро, што је трећи узастопни квартал њиховог пада.
У централној регији, која обухвата Никшић, Цетиње, Даниловград и Тузи, цена квадрата стана новоградње у комерцијалној продаји износила је 680 евра, што је уз мање осцилације слично као и претходних година. То је незнатно ниже него на крају прошле године када је цена била 691, али знатно више него у трећем кварталу прошле године када је квадрат коштао 612 евра.
У првом кварталу ове године станови из солидарне изградње продавани су по цени од 600 евра по квадрату. На приморју и у северној регији, није било продаја ових станова, док је у централној регији њихов квадрат коштао 589 евра.
Пословни кварт - Sputnik Србија, 1920, 23.04.2023
ЕКОНОМИЈА
Хоће ли потрес на тржишту некретнина довести до економског краха горег од оног из 2008.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала