- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Патријарх Порфирије: Косово и Метохија је наше срце, морамо га сачувати као део Србије /видео/

© Sputnik / Лола ЂорђевићПатријарх српски Порфирије
Патријарх српски Порфирије - Sputnik Србија, 1920, 25.05.2023
Пратите нас
Патријарх српски Порфирије поручио је, у беседи после Спасовданске литије, да је Косово и Метохија наше срце и да га морамо сачувати као део Србије.
Обраћајући се окупљенима испред Храма Светог Саве, патријарх Порфирије је рекао да су породица, дом и отаџбина светиње, као и Грачаница, Пећка Патријаршија, Дечани, Сопоћани, Жича, Студеница.
Патријарх је истакао да у овим временима морамо да се држимо заједно и да је управо Храм светог Саве наша „лична карта“ и да не смемо да се одрекнемо своје духовности и традиције.
„Искрено се запитајмо, да ли ми то данас знамо, или бисмо да будемо нешто друго, да се одрекнемо себе, свога кода и идентитета, својих православних хришћанских вредности, те да прихватимо нама стране систем вредности и постанемо оно што нисмо“, казао је патријарх Порфирије.
Он је казао да ће „све док имамо у чему да се огледамо, коме и чему да се враћамо, све док стојимо овде окупљени око светитеља Божијег, независно од спољашних околности – овај народ имати непоколебљиву наду“.
Како је рекао, нико нам ништа не може све док се окупљамо у вери.
„Сви смо потребни једни другим, морамо се окупљати око светиња“, казао је патријарх Порфирије.
Он је навео да су различитости добре, јер се морамо допуњавати како бисмо победило зло.
„Иако смо различити, не продубљујмо наше раздоре, не доливајмо уље на ватру. Много је искушења пред нама. Наше око, ухо — то је Косово и Метохија. И ако нам неко узима око, ухо и срце, да ли можемо без тога живети? Знам да сви у себи знамо одговор“, рекао је патријарх.
Он је казао да је потребна молитва да бисмо сачували сачували Косово и Метохију као део Србије, да се не би десило на било који начин, посредно или непосредно, да Косово и Метохија буду отуђени.
У беседи се патријарх осврнуо и на недавне трагедије, наводећи да смо суочени са страшним злом, које је напало нашу децу, и да нас је погодило тако да смо занемели.
Патријарх Порфирије је истакао да се морамо штитити међусобно од зла.
„Зло је неухватљиво, и ма шта чинили, зло се не може коначно победити никаквим институцијама, техникама и знањем. Техника и вештине помажу, али не спасавају и суштинска питања о радости и тузи остају без коначног одговара“, казао је патријарх.
Он је указао да се морамо добро замислити, тргнути и пробудити.
„Сви смо погођени, сви осећамо неизмерну тугу и бол, сви имамо трауму и зато смо сви потребни једни другима као потпора и ослонац. Заједно смо на крсту, да бисмо заједно васкрсли морамо се сви у молитви и покајању сабирати, окупљати око светитеља и олтара Божијих. Не смемо дозволити себи да само и искључиво оптужујемо једни друге и тако сејемо ново семе зала и неспоразума“, рекао је патријарх Порфирије.
Спасовданска литија, подсетио је патријарх, окупља људе већ 520 година, у вери и нади за бољу будућност.
„Наша данашња литија је молитвени ход, заједно са владиком Николајем за мир међу нама и у нама, за све пострадале жртве насиља, али и за сву децу и сав наш род“, додао је патријарх Порфирије.
Патријарх Порфирије у Спасовданској литији у Београду - Sputnik Србија, 1920, 25.05.2023
ДРУШТВО
Одржана Спасовданска литија у Београду, патријарх служио помен за настрадалу децу /видео, фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала