- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Протест Москве због "Северног тока": Немачка, Данска и Шведска одуговлаче и крију трагове и кривце

© Sputnik / Наталья СеливерстоваМИП у Москви
МИП у Москви - Sputnik Србија, 1920, 25.05.2023
Пратите нас
Амбасадори Немачке, Данске и Шведске позвани су у руско Министарство спољних послова где им је изражен протест јер руска страна уопште нема приступ резултатима истраге које те три земље наводно спроводе у вези са диверзијама на гасоводима „Северни ток“, саопштено је у Москви.
Како је истакнуто, те три земље нису обезбедиле транспарентност истражних радњи.
Такође је као неприхватљиво оцењено одбијање власти Немачке, Данске и Шведске да сарађују са руском страном по том питању и то што нема одговора на писмо премијера Русије Михаила Мишустина од 6. октобра 2022. у којем се указује на неопходност спровођења свеобухватне и отворене истраге уз учешће руских органа власти и „Гаспрома“, као и игнорисање нота руских амбасада с тим у вези.

„Констатовано је да поменуте земље нису заинтересоване за утврђивање стварних околности диверзије. Напротив, они својим поступцима очигледно одуговлаче и покушавају да сакрију трагове и праве кривце злочина иза којег, како сматрамо, стоје познате земље. При томе се нимало случајно у медијима убацују дезинформације о мало вероватним верзијама како би се ствари запетљале. Истакли смо да ћемо и даље инсистирати на свеобухватној истрази уз обавезно укључивање Русије“, закључили су у руском Министарству.

Диверзија на гасоводима „Северног тока“

Експлозије на гасоводима „Северни ток 1“ и „Северни ток 2“ догодиле су се истовремено 26. септембра прошле године. Немачка, Данска и Шведска нису искључиле могућност да је реч о намерној диверзији, а Генерално тужилаштво Русије покренуло је кривични поступак о чину међународног тероризма.
Оператер гасовода, компанија „Норд стрим АГ“ саопштила је да је штета на гасоводима без преседана и да је немогуће проценити када ће она бити отклоњена.
Амерички новинар, добитник Пулицерове награде Симур Херш, објавио је 8. фебруара своју истраживање о експлозијама на гасоводима, у којем је, позивајући се на извор, навео да су експлозивне направе испод цевовода у јуну прошле године поставили амерички војни рониоци, током војних вежби „Балтопс“, а да су их три месеца касније активирали норвешки специјалци.
Месец дана након Хершове објаве амерички лист „Њујорк тајмс“ је објавио да иза диверзије стоји проукрајинска група, чији планови не морају бити познати Кијеву, а истог дана је немачки лист „Шпигл“ пренео да трагови напада воде у Украјину, односно да је операција изведена с јахте која је изнајмљена од компаније из Пољске, а која припада двојици Украјинаца.
Званична Москва сматра да је верзија о умешаности украјинских „активиста“ у експлозије бесмислица. Председник Русије Владимир Путин је изјавио да су такву експлозију могли да изазову само стручњаци који владају одређеним технологијама, уз подршку државе.
Доналд Трамп - Sputnik Србија, 1920, 12.04.2023
СВЕТ
Трамп о диверзијама на гасоводу „Северни ток“: Знам да није Русија
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала