- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин: Евроазијска економска унија – центар мултиполарног света

© Sputnik / Михаил Климентьев / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 25.05.2023
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин изјавио је да је Евроазијска азијска економска унија један од центара мултиполарног света који настаје.

"Са задовољством констатујем да сарадња у оквиру Евроазијске економске уније наставља да јача и да се наша организација логично учвршћује као један од самосталних и самодовољних центара мултиполарног света који се формира", рекао је Путин на састанку Високог Евроазијског савета у широком саставу.

Он је нагласио да се сарадња „петорке“ развија на принципима узајамне користи, узимања у обзир међусобних интереса и с циљем обезбеђивања стабилног економског раста и унапређења стандарда свих грађана у земљама ЕЕУ.
Путин је такође саопштио да су лидери земаља чланица, који су се раније данас састали у ужем формату, „разменили мишљења о важним аспектима рада организације и назначили стратешке изгледе за продубљивање интеграционе сарадње“.

Путин предложио формирање технолошких савеза

Путин је предложио учесницима самита Евроазијске економске уније да означе заједничке приоритете по питању технолошког развоја и да формирају технолошке савезе у којима ће учествовати и треће земље.
По његовим речима, сада су потребни усаглашени напори како би се ојачао технолошки суверенитет у кључним секторима привреде.
„У практичном смислу, предложио бих да се усагласе и реализују заједнички приоритети технолошке трансформације и сарадње на иновацијама који би омогућили нашим земљама да не зависе од страних технологија и компанија у критичним сферама индустрије – поготово ако наиђемо на одређене тенденције ка ограничавању сарадње са низом земаља у тим сферама. У том контексту могло би се размислити о формирању Евроазијских технолошких савеза у који би се укључили заинтересовани партнери из трећих земаља“, казао је Путин.

Зоне слободне трговине

Руски лидер је саопштио да је важно да се настави формирање зона слободне трговине са заинтересованим земљама, „као и да им се предложи да заједно користе међународну платну инфраструктуру националних валута и дигиталних валута централних банака које чланице 'петорке' већ поседују“.
Путин је захвалио свим лидерима земаља чланица Евроазијске економске уније на блиској сарадњи и узајамној подршци приликом решавања задатака са којима се савез суочава. Он је изразио уверење да ће „даљим заједничким и сложним деловањем остварити нове значајне резултате у развоју интеграционе сарадње у интересу њихових земаља и народа“.
Руски лидер је поручио да ЕЕУ треба брзо и адекватно да реагује на промене које се дешавају у свету и да доноси професионалне одлуке у циљу заштите заједничких интереса и промовисања међусобно корисне интеграције.
Претходно је одржан састанак у ужем саставу на којем су, поред Путина, учествовали и председници Белорусије Александар Лукашенко, Казахстана Касим-Жомарт Токајев и Киргизије Садир Жапаров, као и премијер Јерменије Никол Пашињан.
На састанку у проширеном саставу путем видео-везе треба да се придруже председник Узбекистана Шавкат Мирзијојев, као и председник Таџикистана Емомали Рахмон.
Учествоваће и председник Азербејџана Илхам Алијев који је допутовао у Москву.
Поглед на московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 25.05.2023
РУСИЈА
Путин: Сарадња у оквиру Евроазијске економске уније се одвија врло успешно
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала