- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

У Америци откривају планове Украјине након добијања ловаца Ф-16

© Sputnik / Алексей ВитвицкийЛовац Ф-16
Ловац Ф-16 - Sputnik Србија, 1920, 25.05.2023
Пратите нас
Украјинско руководство планира да изводи нападе на Крим помоћу ловаца Ф-16 које западни савезници намеравају да испоруче Кијеву, пише лист „Њузвик“, позивајући се на војног експерта Брина Танехила.
По мишљењу стручњака, украјинској војсци су потребне поменуте летелице за лансирање америчких крстарећих ракета JASSM класе „ваздух-земља“ на руско полуострво.
„Међутим, пре него што дође тај тренутак, морају да се заврше комплексне припреме како би се осигурало да украјинска војска опремљена новим авионима, буде спремна за њихову употребу. Морају бити обучени пилоти, побољшане писте и успостављени логистички ланци снабдевања. Поред тога, нека група западних земаља мора да пристане да се растану од значајног дела својих залиха авиона Ф-16“, рекао је Танехил.
Истовремено, лист подсећа на изјаву бившег министра одбране Украјине Андреја Загородњука који је рекао да очекује испоруке првих ловаца Ф-16 „до краја ове године“. Међутим, како је прецизирано, низ земаља, укључујући САД, Холандију, Белгију и Норвешку, још се нису чврсте обавезале да ће испоручити летелице.
У међувремену, тврди Танехил, могло би да прође много више времена пре него што Украјина заиста буде спремна да користи америчке ловце.
Раније је портпарол Стејт департмента Метју Милер изјавио да су испоруке америчких ловаца Ф-16 Кијеву приоритет за САД. Он није појаснио када ће тачно Оружане снаге Украјине добити ловце, као и које ће земље учествовати у испорукама и обуци украјинских војника.
Москва је више пута упозоравала да ће покушаји Оружаних снага Украјине да заузму руске територије наићи на моћан одговор.
Два америчка ловца Ф-16 Фајтинг фалкон лете изнад Аљаске - Sputnik Србија, 1920, 22.05.2023
РУСИЈА
Русија има противотров: Шта ако Запад испоручи Кијеву ловце Ф-16
Авиони Ф-16 - Sputnik Србија, 1920, 24.05.2023
Специјална операција у Украјини
Рјабков: Ф-16 ће бити легитимне мете у зони специјалне операције
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала