- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Додик: Република Српска неће испоручивати оружје Украјини

© Sputnik / Лола ЂорђевићПредседник Републике Српске Милорад Додик
Председник Републике Српске Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 26.05.2023
Пратите нас
Република Српска не намерава да испоручује оружје Украјини, изјавио је у интервјуу за РИА Новости председник Републике Српске Милорад Додик.
Одговарајући на питање о ризицима да западно оружје из Украјине дође до црних тржишта европских земаља, укључујући и Балкан, Додик је рекао да „таква опасност постоји“.
„Видимо како сада одређене државе под утицајем и притиском НАТО-а испоручују своје оружје Украјини. Република Српска то не ради и нема намеру да испоручује оружје“, рекао је он.
Истакао је да је да су разговори са председником Русије Владимиром Путином били успешни, да су разговарали о тренутној ситуацији, о регионалним и глобалним темама. Додик је навео да су поново потврдили да су поуздани партнери и да то потврђују сви њихови сусрети.

„Веома сам захвалан на подршци коју Руска Федерација пружа Републици Српској, укључујући и на нивоу међународног права, а то је гарант за спровођење Дејтонског споразума и оних услова који се морају испунити на нивоу Савета безбедности УН“, рекао је Додик.

Осврнуо се и на војну сферу и додао да Република Српска очекује испоруке руских хеликоптера „ансат“, као и да се морају размотрити и нове потребе у тој сфери. Истакао је да је Република Српска раније купила три руска хеликоптера, два су већ испоручена и очекује се ускоро испорука и трећег хеликоптера.
Нагласио је да су даље на снази договори између Републике Српске и „Гаспрома“ за изградњу гране гасовода из Србије, као и да се Бања Лука нада да би реализација пројекта могла да почне ове године, али да је неопходно договорити све преостале процедуре.
Пројекат магистралног гасовода у Босни и Херцеговини који ће се повезати са гасно-транспортним системом Србије и који ће примати гас из Русије је у фази припреме.
Додик је закључио да је председник Русије Владимир Путин покушао да успостави дијалог са Западом на тему заједничке безбедности, али га нису послушали.
„Председник Путин брине о својој држави и свом народу. Увек је био принципијелан када је покушавао да разговара са Западом и НАТО-ом и успостави односе заједничке безбедности и политике. Међутим, нису га послушали и наставили су да раде са Русијом оно што су раније радили са Југославијом“, истакао је председник Републике Српске.
Председник Републике Српске Милорад Додик се 23. маја састао с руским председником Владимиром Путином у Москви.
Председник Руске Федерације В. Путин састао се са чланом Председништва БиХ М. Додиком - Sputnik Србија, 1920, 25.05.2023
РЕГИОН
„Храбри“ напад на Српску због сусрета у Москви: Додику прети амерички „портпарол“ који нема име
Председник Републике Српске Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 24.05.2023
РЕГИОН
ЕКСКЛУЗИВНО Додик за Спутњик: О чему сам разговарао са Владимиром Путином /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала