Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

„Изузетно опасно“: Кфор о ситуацији на северу Косова

© AP Photo / Visar KryeziuКфор
Кфор - Sputnik Србија, 1920, 26.05.2023
Пратите нас
Мисија Кфора огласила се касно вечерас поводом данашњих инцидената на северу Косова и Метохије и осудила их.
Кфор помно прати ситуацију у општинама на северу Косова где је уследила серија сукоба услед насилног уласка новоизабраних председника општина у зграде општина, наводи се у саопштењу.
„Ово је изузетно опасно за процес нормализације и ризикује даље ескалацију тензија. Кфор оштро осуђује ове једностране акте и позива све стране да се уздрже од насиља које би могло да угрози безбедност на Косову. Координација између свих актера је од суштинског значаја да би се избегла даља ескалација. Први приоритет Кфора остаје очување безбедног окружења, у складу са његовим мандатом Савета безбедности УН. Дијалог и дипломатија су једини пут ка трајном миру и безбедности на Косову“, наводи се у саопштењу Кфора.
Подсетимо, припадници специјалних снага из Приштине упали су у зграде општина Звечан, Лепосавић и Зубин Поток, а окупљене Србе растерали уз употребу силе, сузавца и шок бомби. Они су на тај начин у зграде општина на северу Косова и Метохије увели градоначелнике, изабране на изборима које су Срби бојкотовали.
Косовска полиција улази у зграду општине Лепосавић - Sputnik Србија, 1920, 26.05.2023
СРБИЈА
Хаос на КиМ: Сузавцем и шок бомбама на Србе, заказан Савет за националну безбедност у Београду
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала