Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

На ивици сукоба: Курти „изненадио" и Американце - има ли излаза из хаоса

© Tanjug / DOPISNIK KiMЛепосавић - упад косовске полиције
Лепосавић - упад косовске полиције  - Sputnik Србија, 1920, 26.05.2023
Пратите нас
Излаз из тешке ситауције на Косову и Метохији која је данас кулминирала насилним уласком припадника приштинских специјалаца у зграде већински српских општина Звечан и Зубин Поток и то уз сузавац и шок бомбе је коначно формирање Заједнице српских општина и потом повратак Срба у институције, сматра бивши премијер Србије Никола Шаиновић.
На насиље према Србима председник Србије Александар Вучић је одговорио подизањем борбене готовости Војске Србије и наредио хитан покрет у правцу административне линије са КиМ. Војска Србије се већ размешта на позицијама ка административној линији.

Куртијева агресија у континуитету

Командант КФОР-а Анђело Ристућа виђен је како улази у зграду владе у Приштини, а приштински медији тврде да га је примио премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти.
Некадашњи председник Владе Србије и добар познавалац ситуације на Косову и Метохији, Шаиновић за Спутњик каже да је присутна у континуитету Куртијева агресија освајања Косова, координирана са такозваном Квинтом.
© Sputnik / Лола ЂорђевићАмериканци управљају Куртијем који заоштрава ситуацију на Косову и Метохији
Габријел Ескобар - Sputnik Србија, 1920, 26.05.2023
Американци управљају Куртијем који заоштрава ситуацију на Косову и Метохији
Имамо различите изјаве које дају представници земаља Квинте али, по оцени нашег саговорника, Американци који непосредно управљају Куртијем дају му инструкције да даље заоштрава ситуацију.

„Иако је било очигледно да ће локални избори због неизласка Срба на њих бити нерепрезентативни и пре него што су одржани, специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар их је подржао. Знао је да ће то довести до сукоба. Онда је шеф ЕУ дипломатије Жозеп Борељ рекао да би последице тих избора могле да доведу до сукоба. То, наравно, изазива запитаност - зашто сте их онда подржали, “ напомиње наш саговорник.

Разговарати са спонзорима Приштине

Он сматра да је сада неопходан разговор са спонзорима Приштине како би им било пренето да потпуно деградирају свако досадашње преговарање, да имамо проблем који ескалира и који води у сукоб широких размера.
По његовој оцени, у овавкој ситуацији треба предузимати кораке који су спој безбедности и политике, безбедности и дипломатије.
„Уз подизање борбене готовости с једне стране, то је с друге стране упозорење Кфору и позив преговарачима да они на овај начин потпуно нарушавају преговарачки процес и да се доводи у питање да ли уопште имамо о чему да разговарамо на следећем састанку“, каже Шаиновић.
На питање колико оваква ситуација може да траје, он каже да она траје већ толико дуго да је тешко утврдити када је тачно почела, а не само колико ће да траје.
© Tanjug / Зоран ЖестићЗапад сваки дан говори о формирању Заједнице српских општина, али се на терену догађа потпуно супротно
Лого Заједнице српских општина - Sputnik Србија, 1920, 26.05.2023
Запад сваки дан говори о формирању Заједнице српских општина, али се на терену догађа потпуно супротно

Излаз у формирању ЗСО

„Очигледо је да од почетка рата у Украјини ми имамо повећани притисак Запада на цео комплекс косовског проблема и да ће се то одвијати паралелно са тим ратом“, оценио је он.
Излаз из хаотичне ситуације која је данас кулминирала упадом приштинских специјалаца уз употребу сузавца и шок бомби према Србима у Звечану, Зубином Потоку и Лепосавићу је, како истиче, формирање Заједнице српских општина и потом повратак Срба у институције после избора.

„Срби су напустили институције зато што су преварени за ЗСО која није формирана и онда им је намештена та клопка да као изађу на локалне изборе, без ЗСО. А то значи да када изађете на изборе ви се вратите у институције и онда сте џабе тражили оно што сте тражили“, описује ситуацију наш саговорник.

На данашње хаотично дешавање у општинама Звечан, Зубин Поток и Лепосавић реаговао је и амерички сенатор Крис Марфи истичући да Курти треба „одмах да прекине провокацију“.
© Фото : Уступила Спутњику Јелена Мемаровић Сузавац у Звечану
Сузавац у Звечану - Sputnik Србија, 1920, 26.05.2023
Сузавац у Звечану

Једно причају друго раде

Марфи који је у понедељак разговарао са Куртијем у Приштини, а јуче са Вучићем у Београду, рекао је да му Курти није поменуо план за приступ општинским зградама. Како је написао на свом Твитер налогу, затечен је данашњим догађајима, а Куртију је поручио да одмах треба да прекине провокацију.
Шаиновић је, међутим, врло сумњичав према искрености Американаца које сматра главним Куртијевим спонзорима од којих он и добија инструкције за даље заоштравање ситуације. Подсетио је на гневну реакцију председника Вучића на конференцији за новинаре због подвале са организовањем локалних избора, иако су му стално на Западу говорили да ће прво бити формирана ЗСО као услов свих услова.
Амерички представници то говоре сваки дан, једино што се на терену догађа потпуно супротно, закључио је Шаиновић.
Косовска полиција улази у зграду општине Лепосавић - Sputnik Србија, 1920, 26.05.2023
СРБИЈА
Хаос на КиМ: Сузавцем и шок бомбама на Србе, заказан Савет за националну безбедност у Београду
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала