- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Селектор је начео тему, али има много нејасноћа – на кога ће Србија рачунати?

© Sputnik / Лола ЂорђевићСелектор кошаркашке репрезентације Србије Светислав Пешић
Селектор кошаркашке репрезентације Србије Светислав Пешић - Sputnik Србија, 1920, 26.05.2023
Пратите нас
Репрезентативац Србије Марко Гудурић потврдио је у изјави за портал Јурохупс да ће играти за државни тим на Светском првенству у кошарци. Сада је јасно да репрезентација Србије добија полако обрисе тима који ће нас представљати у Манили. Зато правимо пресек стања у овом моменту, али нажалост и после повреде Василија Мицића.
За почетак, кренимо од Гудурића. Марко игра изванредно за Фенербахче, бриљирао је и против Олимпијакоса, погодио осам тројки, али ни то није било довољно да се његов тим пласира на Фајнал фор Евролиге.
На питање да ли ће играти за Орлове на Мундобаскету, кошаркаш Фенербахчеа је дао потврдан одговор.
Дакле, он је сигуран. Само да га здравље послужи.
„Наравно. Хајде да видимо како ће даље ићи сезона до краја, али ако будем здрав, сигурно ћу играти. Одрастао сам на тај начин, да размишљам да играм за репрезентацију. То се не доводи у питање. Већина играча у Србији тако размишља. Само се молим да останем здрав и да сви остали играчи остану здрави тако да можемо да одемо на Светско првенство у најјачем могућем саставу“, рекао је Гудурић после елиминације од Олимпијакоса у четвртфиналу Евролиге.
Каква је ситуација са осталим играчима?
Као што је јасно да ћемо гледати Гудурића, јасно је и да нећемо гледати Владимира Лучића, што је потврдио и селектор Светислав Пешић.
Пре Гудурића, играње за државни тим је потврдио и Богдан Богдановић. Чак се већ и фотографисао у новом дресу Орлова који је припремљен за Мундобаскет.
Kошаркаш Атланте потврдио је да ће играти за Србију на Светском првенству које ће се у августу и септембру одржати у Јапану, Индонезији и Филипинима.
Атланта је на Твитеру објавила да Богдановић планира да се придружи репрезентацији Србије за Светско првенство које се одржава овог лета у Азији.
Бивши бек Сакрамента, Фенербахчеа и Партизана, пропустио је прошлогодишњи Евробаскет због проблема с коленом и могло је да се види колико је недостајао Орловима.
„То ми помаже за НБА сезону. Волим да искористим то као предност“, рекао је 30-годишњи Богдановић поводом планова да игра за Србију.
Наравно, најважније питање је да ли ће играти Никола Јокић који са Денвером жели да освоји шампионски прстен. Пошто ће играти у финалу НБА лиге, видећемо да ли ће то утицати на његов ангажман у дресу репрезентације.
Са друге стране, могли бисмо да видимо Алексеја Покушевског за ког је најављено да ће добити зелено светло од Оклахоме.
Упитан је Никола Јовић, кошаркаш Мајамија.

„Надам се да неће више бити повреда, следи завршница клупске сезоне. Покушевски се вратио, тренираће до почетка јула, чекамо да видимо каква ће бити ситуација са Јовићем. Тарлаћ и ја смо причали са Николом Јокићем. Видећемо докле ће да стигне у НБА плеј-офу, Никола је задовољан у државном тиму, жели да игра, али морамо да сачекамо мало. Чекамо и Богдановића, који се опоравља од напорне сезоне“, рекао је раније Пешић за Спорт клуб.

Немања Бјелица је повређен готово читаве сезоне, тако да је велико питање да ли ће бити спреман, а Алекса Аврамовић је оперисан у Мадриду и нада се да ће се опоравити на време.
Никола Милутинов и Дејан Давидовац су одиграли солидну сезону у ЦСКА, а из Црвене звезде би кандидати могли да буду НемањаНедовић, Огњен Добрић, Лука Митровић и Филип Петрушев. Не треба никако заборавити ни на Марка Јагодића Куриџу, а у опцији могу да буду и Урош Трифуновић, Ален Смаилагић као и Бориша Симанић који је имао неке добре партије у Сарагоси.
Видећемо каква ће бити ситуација са Василијем Мицићем који би могао да овог лета оде у НБА, али важније од тога остаје да се види каква ће бити тежина његове повреде коју је задобио у мечу против Фенербахчеа у турској лиги.
Мицић је веома битан шраф за репрезентацију и било би јако добро ако се опорави на време.
Додајмо да постоји вероватна шанса да Пешић неће рачунати на Бобија Марјановића.
Огњен Јарамаз није толико напредовао у Бајерну, али у светлу спекулација његовог повратка у Партизан могуће је да ће бити на ширем списку, као и Вања Маринковић који је играо добро у Басконији, као и Душан Ристић у Фуенлабради и Фенербахчеу.
За сада је добила више добрих вести, али и једну негативну у виду повреде Владимира Лучића.
Од раније се зна да селектор Пешић не рачуна на Милоша Теодосића.
А, како је рекао, Пешић неће рачунати ни на потенцијалне стране кошарке са српским пасошем. Додао је и да није у плану и нека додатна натурализација.
Србија ће у групној фази Мундобаскета играти против Кине, Доминиканске Републике и Јужног Судана, а у наредну рунду ће се пласирати две првопласиране селекције.
Погледајте нову епизоду емисије Миљанов корнер.
Богдан Богдановић и Никола Јокић - Sputnik Србија, 1920, 29.04.2023
СПОРТ
Лепа вест из Америке – српски ас игра на Мундобаскету: „Искористићу то као предност“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала