- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин на вези са председником Бразила: Русија отворена за дијалог о Украјини, Кијев га блокира

© Sputnik / Михаил Климентьев / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 26.05.2023
Пратите нас
Лидер Русије Владимир Путин разговарао је телефоном са председником Бразила Луисом Игнасиом Лулом де Силвом и потврдио је да је руска страна отворена за дијалог о ситуацији у Украјини, саопштила је прес-служба Кремља.
Истиче се да је разговор вођен на иницијативу бразилске стране, те да је био конструктиван и садржајан.
„Председник Русије дао је принципијелне оцене о развоју ситуације око Украјине и потврдио је да је руска страна отворена за политичко-дипломатски дијалог који и даље блокирају Кијев и његови западни спонзори“, наводи се у саопштењу.
Председник Бразила је, са своје стране, изнео своје утиске о учешћу на недавном самиту Г7 који је одржан у Хирошими 20. и 21. маја.
„Такође је изложио своје виђење могућих посредничких напора у проналажењу начина за решавање сукоба у Украјини“, наводи Кремљ.
Стране су разговарале и о одређеним актуелним аспектима руско-бразилског стратешког партнерства и изразиле су интересовање за његов даљи развој и продубљивање практичне сарадње у различитим областима.
Поред тога, размотрена су и питања која се тичу заједничког рада у оквиру БРИКС-а и других мултилатералних организација.
У међувремену се председник Лула де Силва огласио на Твитеру.

„Потврдио сам спремност Бразила да заједно са Индијом, Индонезијом и Кином води дијалог са обе стране у сукобу у потрази за миром“, саопштио је бразилски председник.

Такође је рекао да неће моћи да посети Међународни економски форум у Санкт Петербургу и захвалио се руском лидеру на позиву.

Бразил – водећи трговинско-економски партнер Русије у Латинској Америци

На састанку са члановима организације „Пословна Русија“ Путин је рекао да је Бразил водећи трговинско-економски партнер Русије у Латинској Америци.

„Истина, због потешкоћа са обрачунима благо је опао наш трговински промет, који је прошле године био рекордан, али у целини постоји веома добар потенцијал за сарадњу. Мислим да ћемо решити ситуацију као што радимо и када је реч о другим земљама и регионима света. И овде постоји једноставно решење – прелазак на обрачуне у националним валутама“, рекао је руски лидер

Он је руским привредницима пренео најбоље жеље од бразилског лидера.
Председник Бразила Луиз Инасио Лула да Силва - Sputnik Србија, 1920, 22.05.2023
СВЕТ
Председник Бразила: Савет безбедности УН није имао снаге да спречи сукоб у Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала