Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

САД и ЕУ осудили насиље на северу Косова

© Tanjug / DOPISNIK KiMЛепосавић - упад косовске полиције
Лепосавић - упад косовске полиције  - Sputnik Србија, 1920, 26.05.2023
Пратите нас
Европска унија и САД осудиле су данашњу акцију тзв. косовске полиције на северу Косова и Метохије, када су специјалци бацили сузавац и шок бомбе приликом увођења градоначелника изабраних на изборима које су Срби бојкотовали у зграде општина Звечан, Зубин Поток и Лепосавић.
Европска унија најоштрије осуђује сукобе косовске полиције и демонстраната на северу Косова, инициране покушајем новоизабраних градоначелника да уђу у зграде општина, саопштио је портпарол Европске спољнополитичке службе.
„Снажно жалимо због напада на патроле цивилне мисије ЕУ на Косову, Еулекс. Еулексу мора бити дозвољено да мирно спроводи свој мандат. Сви морају да предузму акције како би смањили напету ситуацију и одмах вратили смиреност. ЕУ неће прихватити даље једностране или провокативне акције. Очување мира и безбедности на терену треба да буде приоритет“, каже се у саопштењу.
Такође је наведено да ЕУ доследно истиче, да недавни ванредни избори на северу Косова не нуде дугорочно политичко решење за општине у којима су одржани.
„Такво решење се може наћи само кроз истински дијалог између свих кључних актера, који укључују Косово, Србију и заједницу косовских Срба – уз помоћ ЕУ“, поручује се у саопштењу.
Амерички државни секретар Ентони Блинкен позвао је премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да одмах заустави насилне акције на северу и да се поново фокусира на дијалог који води Европска унија.
Блинкен је у објави на Твитеру навео да САД оштро осуђују акције Владе Косова.
„Оштро осуђујемо акције Владе Косова које ескалирају тензије на северу и повећавају нестабилност. Позивамо косовског премијера Аљбина Куртија да одмах заустави ове насилне мере и поново се фокусира на дијалог који води ЕУ“, навео је Блинкен.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала