Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић на митингу „Србија наде“: Први напад на Србе на КиМ - нећемо гледати скрштених руку /видео/

© Sputnik / Лола ЂорђевићСкуп „Србија наде“ испред Народне скупштине у Београду
Скуп „Србија наде“ испред Народне скупштине у Београду - Sputnik Србија, 1920, 26.05.2023
Пратите нас
Грађани из свих крајева Србије окупили су се се испред Народне скупштине у Београду, где је почео скуп под називом „Србија наде“. На скупу се обратио председник Србије Александар Вучић.
Данас морамо и да разговарамо у тишини, да покушамо да чујемо и питања и одговоре, сваку муку коју заједно осећамо, сваку недоумицу, страх, сумњу, дужни смо то деци коју смо изгубили, дужни смо сваком детету које треба да порасте, а од нас зависи где и како ће расти, рекао је Вучић.

„Као да су чекали да значајан број мушкараца са севера КиМ дође, да нападну на општинске зграде у Звечану, Зубином Потоку, Лепосавићу. На све то, ћутали су представници Квинте. Нисмо имали већу и тежу кризу, чим се заврши скуп, имаћемо седницу Савета за националну безбедност о КиМ, а плашим се много тога лошег, јер знам са киме имамо посла“, рекао је Вучић о данашњим инцидентима на северу КиМ.

Због тога нам је јединство потребније него икада, рекао је Вучић.
Пред нама најтежи период око КИМ, притисли су нас уза зид, чуваћемо мир, борићу се за сваки секунд мира, али први напад на Србе на северу Србија неће седети скрштених руку, нећете протерати Србе
Александар Вучић позвао је опозицију на дијалог, али је рекао да неће бити прелазних влада „док је жив“.
"Ово је последње вече када вам се обраћам као председник СНС. Од сутра ћу бити свих грађана Србије, а не председник политичке партије. Дивни људи преузеће управљање нашом партијом. Од Видовдана крећемо у формирање покрета за народ и државу", рекао је Вучић.
Не идем ја нигде, борићемо се за Србију заједно, појаснио је Вучић.
Председник Србије Александар Вучић рекао је у свом обраћању на скупу "Србија наде" да су се претходних дана десили напади на Српску православну цркву, додајући да то не сме да се дешава без обзира да ли је неко верник или није.
Министар спољних послова Србије Ивица Дачић поручио је вечерас на скупу "Србија наде" да приштинска власт покушава силом да заузме српске општине и да потпуно легализује и легитимизује окупацију КиМ и поручио "Не дамо Србију, не дамо Косово".
„Куртијева власт покушава да легализује окупацију КиМ, наше земље, чија је свака стопа српском крвљу заливена, српском тугом опевана, српском молитвом заклета, али треба да знају - проклети сви они који кућу саградише на туђим гробовима“, поручио је Дачић.
Поручио је свима онима који су се, како је рекао, надвили над нашом земљу у иностранству и земљи:
„Свима који су се надвили над нашом земљом, и онима у иностранству и у земљи, не дамо Косово и Метохију, не дамо Србију, не дамо насиље над женама, не дамо да омладину трују и да народ убијају, молим све Србе да се ујединимо“, рекао је Дачић..
Дачић је казао да када је пре 30 година почео да се бави политиком није могао да претпостави да ће говорити и на скупу против насиља, и то Срба према Србима, додајући да нема тог човека која нису погодиле трагедије и у Београду и околини Младеновца.
„Није прошло ни 40 дана од ових трагичних догађаја, минут ћутања је мало да сва трагедија и туга стане, зато је важно да показемо поштовање према жртавама и да поручимо да се више никада не понови насиљ“", рекао је Дачић.
Како је рекао, не зна народ у Европи коме је било теже и да су на нама зубе ломили, али смо остали и опстали. Дачић је рекао да нам је потребно братство и јединство и поручио „Смрт фашизму, смрт насиљу“.
На скупу се обратио и председник Републике Српске Милорад Додик. Додик је рекао да Србија треба и мора да буде поштована, и да је Република Српска загледана у Србију и да Србија и српски народ данас тугује за изгубљеном децом у безочном чину, али Србија није слаба и вечерашње окупљање говори да ће наша туга бити начин да будемо још јачи.
"Ми смо један народ, Срби, и да покажемо свима да нема Босанаца и Србијанаца, већ само Срба. Ми желимо да живимо у миру, али нећемо дозволити да нас поново увуку у сукобе. Данас смо више него икада са браћом и сестрама на Косову и Метохији. Давно смо научили да слободе нема без државе, и тамо где Срби немају државу, немају ни слободу", рекао је председник Републике Српске.
Нека живи Србија, нека живи Република Српска, нека живи Русија, рекао је Додик.
Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да Србија и српски народ данас тугује за изгубљеном децом у безочном чину, али Србија није слаба и вечерашње окупљање говори да ће наша туга бити начин да будемо још јачи.
На митингу се обратио о министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто.
„Срби и Мађари постали су братски народи, а то можемо да захвалимо вашем председнику Александру Вучићу, захвални смо како се Србија односи према мађарској националној мањини. Што сте ви јачи, то боље по нас“, рекао је Сијарто.
И нас и вас нападају јер се залажемо за себе и своје националне интересе, јер желимо мир у Украјини и што одбијамо да нам споља диктирају, али се не предајемо, наставићемо да градимо снажну Србију и Мађарску и заједничко пријатељство, казао је мађарски министар спољних послова.
Глумац Лазар Ристовски рекао је да је „овај митинг показао да постоји Србија ван Београда, да није Србија само Београд“.
© Sputnik / Лола ЂорђевићЛазар Ристовски на митингу Србија наде
Лазар Ристовски на митингу Србија наде - Sputnik Србија, 1920, 26.05.2023
Лазар Ристовски на митингу Србија наде
„Ово је митинг добре воље, пружена рука пријатељства и помирења. Један начин да изађемо из овога је да доживимо катарзу уз велики загрљај, уз сузе радоснице и да Србија крене у нову будућност, али нажалост у то мало верујем. Други начин је да се деси катарза у којој пада крв на улицама у којој гори скупштина и у којој се гине, после те катарзе Србија се враћа сто година уназад“, рекао је Ристовски.
Још током преподневних часова у Београд су стигли грађани из Новог Сада, Ниша, Параћина, Пријепоља, Панчева, Врања, Крагујевца, Опова, Алексинца, Новог Бечеја, Лознице, Ваљева...
На скуп „Србија наде“ дошли су и Срби са Косова и Метохије. Међу њима је и група младића из Лепосавића, Северне Митровице и Косовског Поморавља који су пешице дошли до Београда.
Скупу присуствује премијер Ана Брнабић и министри у Влади Србије, међу којима Синиша Мали, Горан Весић, Маја Гојковић, Јелена Танасковић, Никола Селаковић, Даница Грујичић и други.
Вучић је раније позвао све грађане Србије на, како је навео, скуп за будућност који ће показати јединство земље у тешким тренуцима.
Председник Србије изјавио је у четвртак да ће на скупу понудити нова решења и дијалог са онима који мисле другачије и додао да ће говорити као председник Републике, а не као лидер странке.
Због скупа на снази су велике измене у градском саобраћају.
 Александар Вучић  - Sputnik Србија, 1920, 25.05.2023
СРБИЈА
Вучић: Понудићу дијалог и нова решења, моја улога ће се променити
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала