- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Морнаричка пешадија руске морнарице на вежби бојевог гађања у Приморском крају - Sputnik Србија

УЖИВО Велики губици Украјинаца у правцу Јужног Доњецка; снаге Кијева гранатирале Белгородску област

Пратите нас
Специјална операција руске војске у Украјини, 458. дан. Украјинске снаге гађале су Маријупољ ракетама "сторм шедоу". Кијев тражи ново наоружање од Запада. Руска војска успешно спречава украјинске диверзантске групе да пробију линију фронта.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
17:25 27.05.2023
17:20 27.05.2023
Украјинска војска гранатирала је руску Белгородску област и том приликом страдао је један цивил, изјавио је губернатор Вјачеслав Гладков.
„Најтежи дан за Шебекински округ. Један човек је погинуо. У питању је припадник обезбеђења једне компаније, он се налазио на улици у тренутку када је пала граната“, написао је Гладков на Телеграму.
Такође је рекао и да у гранатирању има и рањених – повређено је двоје деце, девојчица од 15 и дечак од 17 година, а њима је пружена медицинска помоћ и ван су животне опасности.
14:14 27.05.2023
Најважније из брифинга Министарства одбране Русије:
Оружане снаге Русије су током претходног дана у правцу Красног Лимана ликвидирале готово 60 непријатељских војника;
Руска војска је у правцу Купјанска уништила складиште муниције Оружаних снага Украјине;
Оружане снаге Русије уништиле су у ДНР и Запорошкој области два складишта муниције 79. десантно-јуришне и 128. брдско-јуришне бригаде украјинских снага;
Руске снаге су у правцу Доњецка ликвидирале више од 260 војника Оружаних снага Украјине;
Руска ПВО средства су у току претходног дана пресрела две ракете „сторм шедоу“, 19 пројектила вишецевног бацача ракета „хајмарс“, две ракете „харм“ и оборила 12 дронова;
Оружане снаге Русије уништиле су командне пунктове две бригаде украјинске војске у насељима Верхњекаменско и Торецк у ДНР;
Руске снаге уништиле су у региону Авдејевке у ДНР складиште муниције 110. механизоване бригаде непријатељске војске,
Оружане снаге Русије су у протекла 24 часа у правцу Јужног Доњецка и Запорожја ликвидирале готово 120 украјинских војника и радар за контрабатеријску борбу AN/TPQ 37.
12:49 27.05.2023
Један грађевинар је погинуо у Суџанском региону у Курској области услед минобацачког гранатирања са украјинске стране, изјавио је губернатор региона Роман Старовојт.
Према његовим речима, радник је био ангажован на извођењу радова у склопу јачања одбрамбене линије државне границе.
Губернатор је додао да нема других жртава ни штете.
Суџански регион је један од шест пограничних региона Курске области, који се граничи са Сумском облашћу Украјине.
12:07 27.05.2023
Украјински председник Владимир Зеленски увео је нове санкције против 220 правних лица из Русије и неких европских држава, као и против 51 физичког лица из Русије.
10:25 27.05.2023
Административна зграда нафтовода у близини села Литвиново у Псковској области, према прелиминарним информацијама, оштећена је услед напада две беспилотне летелице, повређених нема, изјавио је губернатор региона Михаил Ведерњиков.
Он је истакао да се околности инцидента утврђују и да ће коначни закључци бити донети на основу резултата рада оперативне групе.
Село Литвиново налази се недалеко од белоруске границе.
10:05 27.05.2023
Немачки „Зидојче сајтунг“ обајвио је да је Москва смањила границу броја запослених у мисији Немачке и културном центру у Русији на 350 и да ће неколико стотина Немаца морати да напусти земљу.
Подсетимо, Берлин је крајем априла донео одлуку о протеривању 20 руских дипломата, а руска страна је потом саопштила о реципрочном протеривању немачких дипломата као и ограничавању максималног броја запослених у дипломатском представништву Немачке.
09:17 27.05.2023
Борци руске групе "Југ" заробили су у Донбасу две непријатељске групе, изјавио је за Спутњик борац који је учествовао у овој операцији.
„Заробљене су две групе: једна броји више од десет људи, а у другој су сви борци 81. бригаде Оружаних снага Украјине“, рекао је саговорник агенције.
Он је прецизирао да су украјински војници заробљени код Белогоровке.
08:49 27.05.2023
Западне земље уценама терају Владимира Зеленског на језиве злочине против Русије, рекао је лидер запорошког покрета "Заједно са Русијом" Владимир Рогов.
"У току је обликовање ситуације и уцењивање Зеленског да чини злочине. Зеленски је као пацов сатеран у угао. Запад му је дао избор: или он или страшно злочини против Русије, или ће њега да збаце или ће довести на власт неког другог", рекао је Рогов.
У том контексту Зеленски би могао да изврши и провокацију на подручју Запорошке нуклеарке како би очувао власт.
07:59 27.05.2023
Шеф СБУ Василиј Маљук рекао је, коментаришући терористички напад на Кримски мост у јесен 2022. године, да је то била логистичка траса која је морала да буде прекинута. Тако је признао умешаност Кијева у напад.
"У складу са нормама нашег законодавства, као и међународног, као и обичајима ратовања, и имајући у виду да је то био логистички пут који смо морали да прекинемо непријатељу - одговарајуће мере су предузете", рекао је Маљук у интервјуу украјинском новинару на питање да ли је Кијев умешан у напад на мост.
07:43 27.05.2023
Брод „Иван Хурс“ одбио напад беспилотних чамаца Оружаних снага Украјине кавер - Sputnik Србија, 1920, 27.05.2023
РУСИЈА
Брод Црноморске флоте био нападнут дроновима западне производње, њима управљано „Старлинком“
07:24 27.05.2023
Украјинске снаге су у претходна 24 сата гађале ДНР 41 пут.
07:20 27.05.2023
Током ноћи проглашена је ваздушна опасност у Николајевској, Одеској, Дњепропетровској, Кировоградској, Черкаској и Виничкој области Украјине, као и на деловима Запорошке и Херсонске области под контролом Кијева.
07:15 27.05.2023
Руске снаге спречили су украјинску диверзантску групу да пробије линију фронта у правци Александро-Калиновска, саопштио је начелник прес-центра групе "Југ" Вадим Астафјев.
07:14 27.05.2023
Кијев је званично затражио од Берлина крстареће ракете великог домета "таурус" које могу да стигну и до Москве, пише "Фтанкфуртер алгемајне цајтунг" позивајући се на изворе.
"Председник Владимир Зеленски је већ о томе говорио канцелару Олафу Шолцу током посете Берлину почетком маја. Представници премијера не желе то да коментаришу, али у Министарству одбране су потврдили да је Украјина тражила 'таурус' ", наводи се у чланку.
Лист наводи да се авиони Ф-16 могу наоружати тим ракетама. Ипак, узимајући у обзир карактеристике и домет ракета, Берлин је пред озбиљном дилемом, наводи "ФАЗ".

"Нису сви уверени да ће Украјина разумно користити такво оружје. Немачка крстарећа ракета има домет 500 километара. Од украјинске границе може да стигне до Москве. Због тога неки страхују да би Кијев ако процени да је потребно могао да изазове неконтролисану ескалацију", истиче се у чланку.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала