- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

На Сињајевини без НАТО војника, вјежбају на Пирлитору

© Фото : Уступљено Бобану НововићуАктивсти ГИ Сачувајмо Сињајевину приликом патролирања планином
Активсти ГИ Сачувајмо Сињајевину  приликом патролирања планином - Sputnik Србија, 1920, 28.05.2023
Пратите нас
На Сињејевини нема НАТО војника иако се вјежба тог савеза тренутно одржава у Црној Гори. То су Спутњику потврдили из Грађанске иницијативе Сачувајмо Сињајевину, чији активисти редовно патролирају по планини.
Према информаицјама које је Спутњим добио НАТО војници су јуче имали вјежбу на подручју Дурмитора, конкретније на Прлитору, као и на територији Општине Пљевља.
НАТО вјежба ,,Immediate Response 23“, је дио велике вјежбе ,,Дифендер Јуроп 23“, одржава се у Црној Гори од 22. маја до 2. јуна ове године, саопштено је из Министарства одбране Црне Горе.
Црногорски војници који ће учесвују на вјежби, како су навели из МО, увјежбавају маневрисање на терену и борбене операције, док ће артиљерска бојева гађања током вјежбе бити реализована у иностранству, конкретније на Криволаку у Македонији.
Разлог за то је што Црна Гора још увијек нема војни полигон на којем би се реализовала бојева гађања. Првобитни план, да се полигон на Сињајевини оспособи за ту сврху је стопиран због протеста мјештана, који се противе таквој одлуци.
Влада још увијек не доноси одлуку о алтернативном мјесту на којем би вјежбала војска, па све активности које се тичу артиљеријског гађања морају да се спроводе на полигонима у региону или иностранству.
„Вјежба ,,Immediate Response 23“ (ИР23) одржава се у Црној Гори од 22. маја до 2. јуна, као дио велике међународне вјежбе ,,Дифендер Јуроп 23“, коју предводе САД. Реализација вјежбе ,,Дифендер Јуроп 23“ започета је 22. априла и трајаће до 23. јуна широм Европе, а на њој учествује скоро 25.000 припадника оружаних снага САД, њихових савезника и партнера из преко 20 земаља, међу којима је и Црна Гора“, саопштено је из Министарства одбране.
ИР23 која се реализује у оквиру ,,Дифендер Јуроп 23“ окупиће, како су казали из МО, око 500 припадника оружаних снага Црне Горе и САД, уз учешће хрватских штабних официра.
„Наши и савезнички војници, уз подршку осталих јединица, увјежбаваће маневрисање на терену и борбене операције, а акценат ће бити и на планинском ратовању. Артиљеријска бојева гађања током вјежбе биће реализована у иностранству“, навели су тада из МО.
Из МО су тада саопштили да ће главне активности бити одржане у ширем реону жабљачке и пљеваљске општине и мањим дијелом колашинске општине.
Вјежба ,,Дифендер Јуроп 23“ је годишња, мултинационална заједничка војна вјежба под вођством америчке војске, са циљем да се појача интероперабилност између САД, НАТО и партнерских земаља и биће одржана на локацијама широм Европе у неколико етапа.
Старица Гара Јовановић испред колоне НАТО војника на Сињајевини пева песму - Sputnik Србија, 1920, 07.02.2023
РЕГИОН
„Ој Филипе, баци мину, не дамо ти Сињајевину“: Како је бака из Црне Горе блокирала НАТО /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала